Törvényt sértve titkolja a Jobbik Jakab Péter pénzköltését

Vágólapra másolva!
Mivel a Jobbik és a párt frakciója nem reagált az előírt 15 napos határidőn belül a Jakab Péter lehetséges költéseivel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünkre, panaszt tettünk a NAIH-nál. Ezzel automatikusan eljárás indult az ügyben, melynek során a hatóság azt fogja megvizsgálni, Jakabék miért nem adták ki a kért adatokat, ami egyébként jogszabályi kötelezettségük lenne.
Vágólapra másolva!

Április 26-án közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Jobbiknak és a párt parlamenti frakciójának a sajto@jobbik.hu, az elnok@jobbik.hu, valamint a jakab.peter@parlament.hu címekre.

Kérdéseink Jakab Péter pártelnök lehetséges költéseire vonatkoztak.

A vonatkozó törvény előírja: a közfeladatot ellátó szervnek 15 napon belül válaszolnia kell a közérdekű adatokkal kapcsolatos kérelmekre, még akkor is, ha határidő-hosszabbítást kér. Mint ismert, a veszélyhelyzettel részben új helyzet állt elő.

A novemberben megjelent, és jelenleg is hatályos kormányrendelet szerint az adatok kiadása 45 napig is eltarthat, amennyiben a 15 napos határidő teljesítése "a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné." Ugyanakkor erről kötelező az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül tájékoztatni. Ez nem történt meg, hiszen a Jobbiktól és a párt frakciójától semmiféle választ nem kaptunk. Magyarán,

Jakab Péterék nem tettek eleget a jogszabályi előírásoknak: nem adták ki a kért adatokat, sőt, még csak nem is reagáltak az adatigénylésünkre.

Jakab Péter, Jobbik-elnök sajtótájékoztatót tart Dunaújvárosban Forrás: Facebook/Jakab Péter

A történtek miatt panaszt tettünk a NAIH-nál, ami egyben azt is jelenti, hogy hatósági vizsgálat indul az ügyben.