Mikortól lehet meglátogatni a betegeket a kórházakban?

Fehérgyarmat, 2021. április 3. Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Védettségi igazolvánnyal látogathatóak lesznek a kórházak hétfőtől - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy szerdán 379 ember nem viselt maszkot. 48 intézkedés volt a korridorokon - tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy a védőoltásoknak köszönhetően sikerült úrrá lenni a harmadik hullámon. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a pandémia továbbra is zajlik. Szólt arról is, hogy továbbra is a leghatásosabb fegyver a koronavírus-fertőzéssel szemben a védőoltás.

Müller Cecília elmondása alapján 64 800 adag Moderna-, és 55 200 adag AstraZeneca-vakcinát várnak csütörtökön és pénteken. Az utóbbi vakcinát csak második körös oltásra használják majd.

Újabb jelentős mennyiségű vakcina érkezik Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Véget ér a kórházi látogatási tilalom

A kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően lehetségessé válik a szociális otthonokon túl egy újabb lépés megtétele a szabadabb élet felé.

Egy beteget egy fő látogathat meg 60 perces időtartamra - ismertette a részleteket. Csak egészséges egyén menjen be kórházba látogatni, kizárólag védettségi igazolvánnyal - tette hozzá.

Még mindig nem találtak indiai mutánst Magyarországon - mondta Müller. 1720 koronavírusos gondozott van jelenleg, és ebből 618-an vannak kórházban - ismertette. Eddig a járvány kezdete óta 3778 gondozott halt meg a betegségben.

752 szociális intézményben dolgozó fertőződött meg, és 19-en haltak meg a járvány kezdete óta. Mára minden gondozót és gondozottat be tudtak oltani - tette hozzá.

A fiatalokon van a sor, nekik kell felvenni a védőoltást - mondta Müller Cecília. Az egyéni védelem biztosítja majd a közösségi védelmet - tette hozzá.

Marad a hitelmoratórium augusztus végig

A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés "következő fejezetében" - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió vakcinát rendelt. Az oltási program 5 millió beoltott felett "láthatóan" le fog lassulni, még annál is jobban, mint 4 millió után. "Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni" - közölte a miniszter. Az ingyenes parkolás vasárnap éjfélkor lejár, még hétfőn éjfélig érvényben marad, de keddtől már fizetni kell a parkolózónákban – közölte Gulyás Gergely. A hitelmoratórium augusztus 31-ig marad.

Egyre kevesebb az aktív fertőzött Fotó: Csudai Sándor - Origo

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 829 595 fő, közülük 2 814 805 fő már a második oltását is megkapta. 780 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 800 368 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 51, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 29 380 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 655 959 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 115 029 főre csökkent. 1836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen. A regisztráltak száma meghaladja az 5,1 millió főt, és 87%-uk már túl van az oltáson.