Szili Katalin: Öt prioritás a magyar elnökség előtt

Vágólapra másolva!
Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Magyarország soros ET elnökségéről.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, jelenleg Strasbourgban készítik elő az Európa Tanácsban (ET) a soros magyar elnökséget, ami holnap kezdődik. A magyar elnökségnek öt prioritása van, ezek egyike a nemzeti kisebbségek ügye, ezen belül a romakérdés is. Mellette a vallásközi párbeszéddel is foglalkozni kívánnak az elkövetkezendő hat hónapban, ahogy a technológiai ügyekkel, mint a kibervédelem, de a fenntartható fejlődés is a magyar elnökség egyik kiemelt ügye.

Szili Katalin az egyike azoknak, akik a június végén induló konferenciasorozatot készítik elő. Négy konferenciára kerül sor a magyar elnökség és az ET közös szervezésében, az elsőn azokat a jogszabályokat kívánják áttekinteni, amelyek Európában a nemzeti kisebbségekre vonatkoznak, a 47 tagország területén. Hozzátette, ezek nem újdonságok, hiszen a magyar képviselők már korábban is foglalkoztak ezzel a kérdéssel, több beadványt is benyújtottak a határon innen és túl.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.