Törőcsik Mari és Koncz Gábor kézlenyomata is felkerül Zamárdiban a filmesek falára

Törőcsik Mari galéria
Budapest, 1962. március 30. Törőcsik Mari színésznő. MTI Fotó: Farkas Tamás
Vágólapra másolva!
A filmszakma újabb két ikonikus alakjának, az áprilisban elhunyt Törőcsik Marinak, valamint Koncz Gábornak a kézlenyomata kerül fel hamarosan Zamárdiban a kertmozi oldalán található filmesek falára - közölte a település polgármestere az MTI-vel szombaton.
Vágólapra másolva!

Csákovics Gyula polgármester elmondta:

a színésznő még a kórházba kerülése előtt vállalta, hogy kézlenyomatot ad Zamárdi számára, megköszönve a megtiszteltetést.

A település kertmozijánál 2013-ban alakítottak ki emlékhelyet a neves magyar filmeseknek számára.

- mondta a polgármester.

Budapest, 1962. március 30. Törőcsik Mari színésznő Forrás: MTI/Farkas Tamás

Csákovics Gyula szerint a mai pandémiás idők még inkább visszaigazolják, jó döntés volt megtartania Zamárdinak az 1960-as években épült kertmoziját jó tíz évvel ezelőtt, amikor több település is elbontatta a sajátját a csökkenő érdeklődés miatt.

A hangulatos, 400 férőhelyes, többféle rendezvénynek is helyszínéül szolgáló kertmozit nemcsak megtartották, hanem fel is újították.

Ennek során került a polgármester javaslatára az egykori homlokzatdísz, egy kavicsokból kirakott mozaikhalacska megüresedett helyére a filmesek fala.

- mondta a polgármester.

A mozi homlokzatára elsőként a Szabó István, Földessy Margit, Koltai Lajos, Makk Károly és Horváth Adrienne kézlenyomatáról készített kerámiák kerültek fel.

Koncz Gábor és Törőcsik Mari a Sikátor című filmben Forrás: Filmarchívum

Később Lukács Sándor, Bitskey Tibor, Tordai Teri, Mécs Károly, Tordy Géza, Szilágyi Tibor, Paczolay Béla, Bodrogi Gyula, Esztergályos Cecília, a legutóbb pedig, két éve Molnár Piroska, Eperjes Károly és Rudolf Péter kézlenyomatával bővült az emlékhely, amelyen az újabbakkal 19-re emelkedik a kerámiák száma.

- közölte Csákovics Gyula.