A költségvetésnek 826 millió forint kárt okozó, részben takarítással és lakatosmunkával foglalkozó céghálózatot működtető bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban.

Az ügyben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult nyomozás. A gyanú szerint a "Győr-Budapest-Miskolc tengelyen" tevékenykedő bűnözők többszintű céghálót és egy, azt kiszolgáló számlagyárat működtettek.

A cégek egy része alvállalkozókon keresztül valós szolgáltatásokat nyújtott, egyebek mellett takarítást és lakatosmunkát, más részét viszont kizárólag számlázásra hozták létre.

Alvállalkozói szinten a sűrűn váltott "bukó cégek" csaknem nyolcszáz embert foglalkoztattak. Az alkalmazottak ugyanazokat a feladatokat látták el ugyanazokkal az eszközökkel és gyakran ugyanazon a helyszínen, annak ellenére, hogy rendszeresen egyik foglalkoztatótól a másikhoz jelentették át őket.

A nyomozók a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban 11 embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük ötöt le is tartóztattak.

Az akció során egy nap alatt 26 ingatlant zároltak, több millió forint készpénzt, nagyos értékes karórákat foglaltak le és 18 bankszámlát fagyasztottak be mintegy 750 millió forint értékben.

A papíralapú könyvelés és elektronikus nyilvántartások mellett a bünözők telefonjain tárolt adatokat is begyűjtötték, mert sokan közülük titkosított kommunikációra alkalmas mobilapplikációkon és levelezőrendszereken tartották a kapcsolatot. A bűnszervezetet az ország

egyik legnagyobb székhelyszolgáltatójának vezetője felügyelte.

Hozzátette, a cégháló feltérképezésében nagy szerepe volt az online számlaadatok elemzésének, mert a NAV minden belföldi számlára "rálát".