A koronavírus-járvány elleni sikeres védekezés volt az egyik legfőbb témája a keddi napirend előtti felszólalásoknak az Országgyűlésben. Többen rámutattak arra, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal mindent elkövetett a sikeres védekezéssel szemben. Jakab Péter megint sértegette az ülésvezetést, ezért ismételten elvették tőle a szót.

Egyre megnyugtatóbbak a járványügyi adatok, éppen ezért minden elismerést megérdemelnek a járvány elleni küzdelemben részt vevők - mondta Hende Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője. A magas átoltottság tette lehetővé, hogy sok korlátozás megszűnjön - tette hozzá. A baloldal ahelyett, hogy segítette volna a védekezést, inkább lassította volna az oltakozást - mondta Hende.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy a magyar oltási program az egyik legsikeresebb Európában. A beoltottak 40 százaléka keleti vakcinát kapott - mondta Menczer. Keleti vakcinák nélkül 1,5-2 hónapot vesztett volna Magyarország - tette hozzá. Mikor kiderült, hogy az összes vakcina biztonságos és hatékony, akkor a baloldal úgy csinált, mintha nem történt volna semmi. Hónapokon keresztül hazudtak és kockáztatták a magyar emberek életét, majd pedig belekezdtek a Gyurcsány-showba, ahelyett hogy bocsánatot kértek volna.

Menczer Tamás: Keleti vakcinák nélkül hatalmas késésben lenne MagyarországForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Élen az unióban

Szászfalvi László, a KDNP országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezésben. Sajnos voltak hangos kevesek, akik inkább támadták a védekezést, minthogy segítettek volna - tette hozzá. A baloldal álhíreket gyártott és gyűlölködést gerjesztett - mondta Szászfalvi. Magyarország az átoltottság tekintetében az élen jár az Unióban, ez történelmi siker - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt válaszolta, hogy minden védekezésben részt vevőnek nagy köszönet jár. Szólt arról is, hogy nálunk az egészségügyi rendszer végig működőképes maradt, miközben több nyugati országban az autókban kellett lélegeztetni a betegeket. Kiemelte, hogy kamuvideókkal és kamustatisztikákkal támadták a magyar egészségügyi dolgozókat, és mindez a mai napig így van.

Jakab Péter megint nem bírt magával

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ismételten szándékosan provokált. Kövér László közölte, hogy Jakab nem bírálhatja az ülésvezetést, és nem sértegetheti a képviselőket. Ezt követően Jakab Pétertől megint elvették a szót.

Jakab megint botrányt csinált volna, de elvették tőle a szótForrás: MTI/Kovács Attila

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt válaszolta Harangozó Tamásnak (MSZP), hogy a baloldal már bebizonyította, hogy nem értenek a válságkezeléshez. A legnagyobb baj, hogy éveken át nőtt a munkanélküliek száma - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a mostani büdzsé célja az újraindítás. A baloldal úgy gondolta az újraindítást, hogy a munkanélküliek minél több pénzt kapjanak, míg a polgári kormány célja az új munkahelyek létrehozása - mondta Tállai.

Megbukott a baloldali oltásellenes kampány

Egészen hihetetlen, hogy Ön ahelyett, hogy megköszönné a koronavírus elleni védekezésben részt vevők munkáját, csak legyint erre - így reagált Schanda Tamás Szabó Tímea (Párbeszéd) felszólalására. Kudarcot vallottak az oltásellenes kampányban, és a magyar emberek segítségével sikerült végrehajtani azt a logisztikai tevékenységet, amelynek révén 5 millió ember lett beoltva - tette hozzá az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Önök folyamatosan támadták a védekezésben részt vevőket, ráadásul arról sem beszélt, hogy egymillió ember életét védi kínai vakcina.

Schanda Tamás: A kormány célja, hogy a fiatalok nyertesek legyenekForrás: MTI/Kovács Attila

Schanda kijelentette, a Fudan Egyetem kérdése egy komoly ügy, és a kormány azt szeretné, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ez csak világszínvonalú egyetemek Magyarországra érkezésével lehetséges - tette hozzá. Minden olyan egyetemet örömmel látunk, akik a világ vezető egyetemei közé tartoznak. Az államtitkár szólt arról is, hogy Szabó ül azok között, akik vissza akarják hozni a kommunista pártot Magyarországra, és azon dolgoznak, hogy a kommunisták utódpártja visszakerüljön a hatalomba.

Schanda felszólalása után végezetül Kövér László azt mondta Szabónak, hogyha egyszer egy választ képes lesz csöndben végighallgatni, akkor kap egy csokor virágot.

Gyurcsányék csak elvettek a nyugdíjasoktól

Varju László (DK) vicceskedve azt mondta Kövérnek, hogyha nem bünteti meg Jakab Pétert, akkor visz neki egy csokor virágot. Az, hogy természetellenes közeledéssel fenyeget, azt még elviselem, de az utolsó alkalom, hogy a képviselőket becsmérelje - válaszolta Kövér. Orbán Balázs azt válaszolta a gyurcsányista képviselőnek, hogy míg a Gyurcsány-kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, addig a mostani kabinet azt visszaépíti.

Gyurcsányék csak elvettek a nyugdíjasoktólForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Miniszterelnökség államtitkára szerint a nehéz helyzetben nem elvenni kell a nyugdíjasoktól, a családoktól, hanem adni kell. 2,4 millió nyugdíjastól vették el a 13. havi nyugdíjat - tette hozzá. Több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta - mondta az államtitkár. Orbán Balázs szerint felháborító volt a DK-féle oltásellenes kampány, és így az idősek életét veszélyeztetették.

Erre is nemet mondott a baloldal

Schanda Tamás Hohn Krisztinának (LMP) azt válaszolta, hogy súlyos hiba, ha a környezetvédelemből politikai kérdést csinálnak. Az ITM államtitkára arra is emlékeztetette a képviselőt, hogy a kormány többször együttműködést ajánlott a baloldalnak a környezetvédelmi kérdésekben, de pont a baloldal nem szavazott meg több olyan törvényt, ami szigorította volna a hulladékkezelést.