15 éves Gyurcsány őszödi hazugságbeszéde

őszödi beszéd Gyurcsány Ferenc HUNGARY-ANTI GOVERNMENT-DEMO-GYURCSANY Horizontal PRIME MINISTER PORTRAIT PORTRAIT-CLOSE-UP PRESS CONFERENCE POLITICAL CRISIS
Hungarian Prime Minister Ferenc Gyurcsany listens to a journalist's question at the Parliament's Delegation Hall during his international press conference after the first Autumn meeting of the Hungarian Parliament 19 September 2006. Hungarian opposition leader Viktor Orban on Tuesday demanded that Prime Minister Ferenc Gyurcsany resigns if he loses municipal elections on October 1, following riots over his leadership. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc 15 éve, 2006. május 26-án mondta el zárt ajtók mögött az őszödi beszédét, amelynek későbbi kiszivárgása leleplezte a hazugságokra alapozott kormányzását. A hangfelvételt szeptemberben küldték el ismeretlenek a magyar sajtónak, azt követően, hogy a Gyurcsány-kormány történelmi megszorításokat vezetett be. Gyurcsány sem akkor, sem azóta nem kért bocsánatot az elhangzottakért, azért, hogy becsapta a választókat. A beszéd miatt tüntetéshullám tört ki, Gyurcsány utasítására pedig a rendőri vezetők az 1956-os forradalom évfordulóján lovasrohamot vezényeltek a békés megemlékezők ellen, és több ember szemét kilőtték. Az őszödi beszéd a hazugságbeszéd jelképe lett. 
Vágólapra másolva!

A 2006-os országgyűlési választásokon a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP egy hajszállal győzött, a 386 képviselői helynek kevesebb mint a felét,186-ot szereztek meg Gyurcsányék, a többségük csak az SZDSZ-szel együtt lett meg.

A választások megnyerését követően, de még a kormányalakítás előtt az MSZP-frakció zárt ülést tartott a balatonőszödi kormányüdülőben. Itt került sor május 26-án Gyurcsány Ferenc záróbeszédére. A miniszterelnök többek között ezt mondta:

Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"

Gyurcsány azt is mondta: "majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett

A trágárságoktól hemzsegő beszédben ("elkúrtuk", "kurva ország", bassza meg") a választókat mélyen lenézve arról is beszélt, hogy

Mivel Gyurcsány és a kormány vezető tagjai végighazudták a kampányt, sok szocialista frakciótag számára is csak itt vált világossá, hogy óriási bajban van Magyarország. Több százmilliárd forint hiányzik a költségvetésből.

A második Gyurcsány-kormány 2006. június 9-én tette le a hivatali esküt, majd nem sokkal később brutális megszorításokat tartalmazó csomagot jelentettek be.

Gyurcsány Ferenc Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A megszorításokat Gyurcsány azzal a cinikus kommentárral jelentette be, hogy "nem kell félni, nem fog fájni".

Átlagosan 30 százalékkal emelkedett a gáz ára, növelték a villamos energia árát, emelték az áfakulcsot, a jövedéki adót és a munkáltatói járulékot is. Az intézkedéseknek viszont itt még nem volt vége. Szintén bejelentették, hogy 2008-tól tandíjat kell fizetni, és 2007-ben bevezetik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is.

Amikor pedig a munkaadók az adóemelést kritizálták, Gyurcsány őrjöngve ezt mondta: "El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!."

Az őszödi beszéd azonban nem maradt a zárt ajtók között. 2006. szeptember 17-én ismeretlenek eljuttatták az őszödi beszéd hangfelvételét több szerkesztőségbe. Miután a hangfelvétel egyes részletei nyilvánosságra kerültek, Gyurcsány kénytelen volt elismerni, hogy valóban ő van a felvételeken.

Viszont nem kért bocsánatot, sőt, azt mondta, büszke a beszédre, és nem kíván lemondani, pedig ez lett volna az elvárható minimum.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sőt, a baloldali hátország segítségével megpróbálta az őszödi hazugságbeszédet igazságbeszédnek hazudni. Mindössze annyit ismert el, hogy "egynémely jelző" elhagyásával kellett volna elmondania a beszédet.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követően nem sokkal megkezdődtek a tüntetések is. A kezdetekben pár ezer ember, másnap már tízezren gyűltek össze Gyurcsány és a kormánya lemondását követelve. A tüntetők szeptember 18-án elfoglalták a Magyar Televízió székházát.

A demonstrációk a következő napokban is folytatódtak. Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján és 17 nappal azt követően, hogy a baloldali parlamenti többség bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek, elérkezett a rendszerváltást követő időszak legsötétebb napja. A Fidesz az Astoriánál tartott nagygyűlést, a rendőrség pedig megvárva a rendezvény végét, lovasrohamot vezényelt a nagygyűlésről távozó békés megemlékezők közé. Rengetegen megsérültek, köztük Révész Máriusz országgyűlési képviselő is.

Ezt követően gumilövedékekkel kezdték el lőni az embereket, sokszor nem a testüket és a lábukat célozták, hanem a szemüket. Két embernek is kilőtték a szemét, közülük az egyik megvakult, néhány évvel később pedig öngyilkos lett. A rendőrök nem viseltek azonosító jelvényt sem, síkmaszkban voltak, így lehetetlen volt azonosítani őket.

Gyurcsány végül csak 2009-ben mondott le, miután gazdaságpolitikájával majdnem csődbe vitte az országot. Az őszödi beszéd máig a hazugságbeszéd jelképe.