Ezt hozta a motoros futár: itt a Gyurcsány hazugságbeszédéről készülő film első előzetese!

őszödi beszéd Gyurcsány Ferenc HUNGARY-ANTI GOVERNMENT-DEMO-GYURCSANY Horizontal PRIME MINISTER PORTRAIT PORTRAIT-CLOSE-UP PRESS CONFERENCE POLITICAL CRISIS
Hungarian Prime Minister Ferenc Gyurcsany listens to a journalist's question at the Parliament's Delegation Hall during his international press conference after the first Autumn meeting of the Hungarian Parliament 19 September 2006. Hungarian opposition leader Viktor Orban on Tuesday demanded that Prime Minister Ferenc Gyurcsany resigns if he loses municipal elections on October 1, following riots over his leadership. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban írtunk, szerda reggel egy motoros futár érkezett az Origo szerkesztőségébe, aki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével kapcsolatban hozott egy pendrive-ot. Az adathordozón a Gyurcsány hazugságbeszédéről készülő film első előzetese látható! A film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. Nézze meg a film előzetesét!
Vágólapra másolva!

Az előzetes egy magnókazetta jelenetével kezdődik, amelyet a Parlament látképe, majd a Szabadság-szobor, valamint a Szabadság híd feltűnése követ. A történet egy fiatal lányról szól, aki videókamerával veszi fel a körülötte történő eseményeket.

Az előzetesben láthatjuk a régi MTVA-székház 2006. szeptember 18-i ostromát is, valamint az október 23-i tüntetés jeleneteit is. A videóban a főszereplő véres lábbal sétál a tüntetők között, akik azt skandálják: „Mondjon le! Mondjon le". A következő képsorokban már a lány sérülése látszódik a szeme körül, ami egyértelműen a tizenöt évvel ezelőtti szemkilövetésekre utal.

A film hamarosan látható a mozikban is.

2006. szeptember 17-én délután ugyancsak egy motoros futár érkezett több szerkesztőséghez, aki egy ismeretlen feladótól származó CD-t adott át a médiacégeknek. Az adathordozón Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszédeként elhíresült szónoklata volt, amelyben zárt ajtók mögött arról beszélt, hogy miniszterelnöksége alatt hazudott "reggel, éjjel és este".

Gyurcsány már aznap este elismerte a hanganyag hitelességét, majd bejárta a tévéket és rádiókat, hogy megmagyarázza az elhangzottakat. Gyurcsány sem akkor, sem azóta nem kért bocsánatot az elhangzottakért, azért, hogy becsapta a választókat. A beszéd miatt tüntetéshullám tört ki, Gyurcsány utasítására pedig a rendőri vezetők az 1956-os forradalom évfordulóján lovasrohamot vezényeltek a békés megemlékezők ellen, és több ember szemét kilőtték. Az őszödi beszéd a hazugságbeszéd jelképe lett.