Szijjártó Péter: Az embercsempész maffiákat végleg fel kell számolni

SZIJJÁRTÓ Péter; GONZÁLEZ LAYA, Arancha
Madrid, 2021. május 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Arancha Gonzalez Laya spanyol külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Madridban 2021. május 26-án. MTI/EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo
Vágólapra másolva!
Magyarország és Spanyolország együttműködése erős az embercsempész maffiákkal szembeni fellépésben - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter spanyol kollégájával szerdán közösen tartott madridi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A magyar tárcavezető hangsúlyozta a két ország közötti egyetértést az Európai Unió külső határainak védelmében, valamint a nehéz helyzetben lévő közösségek helyben történő megsegítésének szükségességében.

- fogalmazott, hozzátéve, hogy az embercsempész maffiákat végleg fel kell számolni,

Szijjártó Péter szerint a migráció kérdésében Magyarország álláspontja egyértelmű.

- fogalmazott, hozzátéve, hogy Európába csak az jöhet be, aki ezt szabályszerűen meg tudja tenni.

Szól arról, hogy Magyarország számít a Spanyolországgal való szoros együttműködésre az idő alatt is, amíg betölti az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának elnökségét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Arancha Gonzalez Laya spanyol külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Madridban 2021. május 26-án Forrás: MTI/EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

A miniszter bejelentette, hogy Magyarországon a jövő tanévben már a negyedik osztálytól első idegen nyelvként lesz választható a spanyol. A kéttannyelvű képzésben már mintegy száz általános és középiskola vesz részt - fűzte hozzá. Mint mondta, egyetemi képzésben 370 spanyol diák tanul Magyarországon, és reményét fejezte ki, hogy a barcelonai egyetemen nemsokára megkezdheti munkáját egy magyar lektor.

Arancha González Laya spanyol külügyminiszter üdvözölte, hogy a magyar parlament szerdán jóváhagyta az európai uniós helyreállítási alapot, így már csak három ország törvényhozásának kell ratifikálnia az uniós megállapodást. Emellett örömét fejezte ki amiatt is, hogy Magyarország új konzulátust nyit Málagában, amely ösztönözheti a Spanyolországba irányuló magyar turizmust is.