Vérellátó: május 30-ig lehet plazmadonornak jelentkezni

SZABÓ Attila
Budapest, 2021. május 10. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes (b) és Tripolszky Bálint HÖK-elnök vért ad a Semmelweis Medikus Véradó Hét nyitányaként az Országos Vérellátó Szolgálat Karolina úti központjában 2021. május 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Május végéig jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzésből gyógyultak plazmadonornak - tudatta az Országos Vérellátó Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A donorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazmakészleteket maximálisan feltöltötték - írta közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat.

Szabó Attila klinikai rektorhelyettes és Tripolszky Bálint HÖK-elnök vért ad az Országos Vérellátó Szolgálat központjában, május 10-én (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A járvány enyhültével csökken azon fertőzöttek száma is, akiknek erre a készítményre van szükségük, ezért május 30-án lezárul a mintavételre jelentkezés lehetősége, a továbbiakban - a gyógyítói igényeknek megfelelően - megkereséssel fogják plazmaadásra kérni a donorjelölteket.

Mint írták,

eddig ötezer koronavírus-fertőzésből gyógyult jelentkezett plazmadonornak,

ezzel segítve azok terápiás ellátását, akik súlyos vagy életveszélyes állapotba kerültek a fertőzés miatt. Az ellenanyagszint-vizsgálat után kiválasztott donoroknak köszönhetően a koronavírus-járvány eddigi ideje alatt több mint hatvan kórházban több ezer alkalommal használtak a fertőzésből gyógyultak vérplazmájából készült speciális készítményt a betegek gyógyítására - olvasható a közleményben.