Diplomáciai pályára készült, de pilóta lett az egyetlen nő, aki vezetheti az óceánt is átszelő honvédségi gépet

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Diplomáciai pályára készült, három nyelven beszél Koller Kinga, hazánk egyetlen olyan női pilótája, aki a Magyar Honvédség nemrég vásárolt Dassault Falcon X7 sugárhajtású repülőjét vezetheti. A 15 milliárd forintos repülőgépen már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is utazott együtt. Koller Kinga gyerekkori álma volt, hogy pilótaülésbe ülhessen. A Blikknek mesélt kiképzéséről és munkájáról.
Vágólapra másolva!

– mondta a főhadnagy pilóta, akinek az édesapja is pilóta, szintén a légierőnél: ő egy Mi–24-es harci helikopteren repül.

– idézte a lap Koller Kingát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is utazott együtt Koller Kinga Forrás: copywright MARTON KIRALY/Kiraly Marton Kkm

A pilótát a szolnoki és budapesti kiképzés után választották ki a kanadai képzésre, közel másfél évet töltött odakint. Itt a repülős világ egyik legerősebb iskolájában tanulhatott,

és Magyarországról nőként először neki sikerült elvégezni a kanadai képzés második fázisát.

Tavaly érkezett haza, és egy Dassault Falcon 7X repülőgépen kezdte meg honi pályafutását, amelyhez egy elméleti és szimulátoros tanfolyamot végzett el Franciaországban. Jelenleg is kiképzés alatt áll, gyűjti a tapasztalatokat és a repülési időt. Elmondta, hogy oktatókapitány ül mellette, európai utakat visznek. A következő lépcsőfok az interkontinentális repülőképzés lesz. Úgy érzi, hogy elérte az álmát, és készen áll a következő kihívásokra.

A Blikk felidézte, hogy Szijjártó Péter Facebook-oldalán számolt be arról, amikor az első női Falcon-pilótával repült haza Szkopjéból, és a vihar ellenére is biztonságban érezte magát.

– mondta a pilóta.

Átszeli az óceánt a repülő

A honvédség által használtan vásárolt Dassault Falcon 7X különleges és drága repülőgép. 11 ezer kilométeres a hatótávolsága, így képes átrepülni az óceánt. Maximális sebessége 950 kilométer óránként, repülési csúcsmagassága pedig 15 ezer méter is lehet. Más országok hadseregeiben is alkalmazzák, de a világ milliárdosai is előszeretettel használják - írja a lap.