Ez már világos beszéd, amit az elmúlt napokban csinált azzal, hogy kihívta a kormányfőt, szomorú, hogy 15 évvel az őszödi beszéd után még mindig Ön a baloldal vezetője - mindezt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolta Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására hétfőn az Országgyűlésben. Szó volt ma a Gyurcsány család zavaros ügyeiről is.

Amit Ön és Dobrev Klára művelt, az nagyon lent van - mondta Budai Gyula napirend előtt. A Fidesz képviselője felidézte a Motim privatizációját, továbbá a sukorói telekcsere ügyét, valamint a Welt 2000 Kft. ügyét. Az utóbbi ügyben 18,5 milliárd forintos büntetést kapott Magyarország. Gyurcsány elnök úr, ha már lopásról beszél, akkor mi a véleménye Czeglédy Csaba 6,3 milliárdos lopási ügyéről?  Budai elmondta, hogy Czeglédy Csabának az Altus 300 milliós kölcsönt adott, és az is felmerült, hogy az uniós forrásokból jutott pénz a Human Operator megsegítésére. Az már tényleg a legalja, hogy Dobrev szerint több rendőr sérült meg 2006-ban, mint tüntető - tette hozzá. Sokkal jobb lenne, ha az eddig felmerült ügyekről elmondaná az igazságot, ez lenne az igazi igazságbeszéd, és utána foglalkozna másokkal - mondta Budai.  

Budai Gyula: Gyurcsány elnök úr, ha már lopásról beszél, akkor mi a véleménye Czeglédy Csaba 6,3 milliárdos lopási ügyéről?Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az elmúlt egy hétben nagyon sokszor idézték Gyurcsány Ferenc szavait, most pedig az áldozatok szavait fogom felidézni - így válaszolt Rétvári Bence. Szólt arról is, hogy emberek szemét lőtték ki, békésen emlékező emberekre támadtak, és mindezt Gyurcsány utasítására tették. És még ez a Gyurcsány mondja, hogy nagyon lent van. Neki áll feljebb 15 év után, és egyetlen embertől sem kért bocsánatot. Rétvári Bence szerint mindezek után Karácsony Gergely visszahozta a Városházára a Gyurcsány-kormányt.

A cél munkahelyek teremtése

Minden tragédia, minden krízis után újra kell indulni, még akkor is, ha jelentős veszteségeket szenvedtünk el - mondta Simicskó István napirend előtt. A KDNP frakcióvezetője szólt arról is, hogy a kormány mindent megtett, hogy minél több ember minél hamarabb kapja meg a védőoltást. Mindennek köszönhetően számos életet sikerült megmenteni, és több mint 5 millió embert sikerült beoltani - tette hozzá. A magyarságnak mindig is képesnek kell lennie arra, hogy minden tragédiát túléljen. A jövő évi költségvetés is arról szól, hogy az újraindítás feltételeit megteremtsük - mondta a frakcióvezető. 

Simicskó István: Minden helyzetben újra kell kezdeniForrás: MTI/Máthé Zoltán

Tállai András minderre azt válaszolta, hogy a kormány filozófiája a koronavírus-válság alatt sem változott, mivel a munkahelyek megőrzése és újak teremtése a legfontosabb. Kiemelt figyelem jut a családok támogatására és az idősek megbecsülésére  - tette hozzá a Pénzügyminisztérium államtitkára. Magyarország a járvány utáni világgazdasági korszak nyertese lehet - mondta az államtitkár. A 2022-es költségvetés legfontosabb célja, hogy forrásokat tegyen a gazdaság újraindítása mellé.

Egy százaléknál is kevesebb Karácsony

Gyurcsány Ferenc napirend előtt azt mondta, hogy a kabinet semmilyen konzultációt nem folytatott Paks és a Fudan Egyetem ügyében, valamint a minimálnyugdíjról sem. Dömötör Csaba minderre azt mondta, lehet, hogy még egy százaléknál is kevesebb a baloldalon Karácsony. Nem az a probléma, hogy Karácsony nem beszél nyelveket, hanem hogy ennek az ellenkezőjét állította és sunnyogott  - tette hozzá. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint, ha nem lenne kormányzás, akkor nem csökkenne a fiatalok személyi jövedelemadója, nem lenne Magyar Falu Program, nem lenne a 13. havi nyugdíj visszaépítése. 

Mára a baloldalon több mint 99 százalék Gyurcsány vanForrás: MTI/Kovács Tamás

 Bármikor képesek rárontani a nemzetre

Ez már világos beszéd, amit az elmúlt napokban csinált azzal, hogy kihívta a kormányfőt. Szomorú, hogy 15 évvel az őszödi beszéd után még mindig Ön a baloldal vezetője  - tette hozzá. Ugyanazt a politizálást csinálják, mint 15 évvel ezelőtt - mondta Dömötör. Aki bizonytalan abban, hogy elfogadja a helyzetértékelésünket, érdemes megnéznie, mit csinált a baloldal a járványkezelés idején. Öné az első aláírás azon a határozati javaslaton, amiben megtiltották volna a keleti vakcinák használatát. A baloldal bármikor képes volt rárontani az országára, amikor a hatalmi érdekei kívánták - mondta Dömötör. Amikor Ön Őszödön volt, akkor a magyarok szemébe hazudott, az nagyon lent volt, és a mai napig azon az erkölcsi mélyponton van. Mi készen állunk arra, hogy a múlttal megküzdjünk - zárta válaszát Dömötör.

Nagyot sok pénzt vettek volna el az emberektől

Önök azt mondták, hogy növelni kell az emberek jövedelmét, miközben amikor kormányon voltak, elvették a magyar nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat, míg a mostani kormány ezt visszaépíti - így reagált Rétvári Bence Harangozó Tamás (MSZP) felszólalására. Az Emmi államtitkára szólt arról is, hogy jelentősen nőtt az orvosok és az ápolók fizetése, miközben a baloldal nemet mondott a hitelmoratóriumra. A baloldal 566 milliárd forintot vett volna el az emberektől, ha a kormánypártok elfogadták volna a baloldali javaslatokat- mondta Rétvári.

Rétvári Bence: Összevissza beszél a baloldalForrás: MTI/Kovács Tamás

A kisembereket sarcolná meg a baloldal

A magyarok 53 százaléka már megkapta a védőoltást, míg a regisztráltak 90 százaléka kapott oltást - ezt válaszolta Orbán Balázs Kocsis-Cake Olivio (PM) felszólalására. A Miniszterelnökség államtitkára közölte, hogy a magyar miniszterelnököt nem a brüsszeli bürokraták és nem Soros György választja meg, hanem a magyar nép. A Karácsony Gergely által meghirdetett 99 százalék program valójában 99 százalék Gyurcsány és 1 százalék Karácsony. A baloldal mindig a kisembereket sarcolta meg, és a mostani programjuk is erről szól - tette hozzá. Orbán Balázs ismertetése szerint a baloldal 3 kulcsos személyi jövedelemadót akar, megnyirbálnák a családtámogatásokat, valamint emelnék a társasági adót. 

A klímavédelemről csak beszél a baloldal

Nagyon szomorú, hogy Önök politikai kérdést akarnak csinálni egy olyan kérdésből, ami mindnyájunk jövőjét befolyásolja - így válaszolt Schanda Tamás Schmuck Erzsébetnek (LMP). A klímaváltozás mindenkit érint - tette hozzá. Miközben zöldügyekről beszélnek, addig semmit sem cselekszenek, mivel az általunk benyújtott klímavédelmi törvényt sem szavazta meg a baloldal  - emlékeztetett az ITM államtitkára. Schanda szólt arról is, hogy Karácsony is gyakran beszél környezetvédelemről, miközben leszereli a fővárosi kukák negyedét, és átgondolatlan biciklisáv-felfestésekkel óriási közlekedési dugókat okoz.