2002-es megalakulása óta a Djabe csaknem 42 országban vendégszerepelt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Mára az egyik legkeresettebb magyar jazz-zenekar lett a nemzetközi porondon. 2007 óta rendszeresen koncertezik a Genesis egykori gitárosával, Steve Hackett-tel, és lemezeket ad ki. Egy különleges koncertsorozat keretein belül június 3-ától végre újra színpadra áll - írja a Life.hu.

A most következő nyár a 25. születésnapját ünneplő zenekar életében is különlegesnek ígérkezik. Az együttes gitárosával, Égerházi Attilával a legújabb albumról és a június 3-án induló koncertsorozatról is beszélgetett a Life.

Új lemezeteknek több különlegessége is van, elsősorban az, hogy nem itthon, hanem külföldön, egészen pontosan Angliában adjátok ki. Miért éppen ott?

Égerházi Attila: Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ez már az ötödik albumunk, ami Angliában jelent meg, sőt éppen a múlt héten jelent meg egy koncertalbumunk is. Nem mi válogatunk az országok között, hanem a 25 év alatt sikerült olyan eredményeket elérnünk, aminek köszönhetően az angol kiadó 2017-ben rábólintott egy lemezre, amit még a Genezis gitárosával Steve Hackett-el együtt készítettünk. Viszont, amikor elérkezett az, hogy négy közös album után Steve nélkül immáron csak Djabe néven szerettük volna kiadni a következő albumunkat, akkor megmutattam egy számot a kiadónak, aki azonnal rábólintott. Ez számomra egy nagyon nagy dolog volt, mert azt éreztem, hogy azzal, hogy egy angol kiadó mellettünk áll, megtérült az a rengeteg munka, amit a zenésztársaimmal együtt belefektettünk az elmúlt 25 évbe. Az Angliában kiadott lemezek nagyon hamar elérik a több ezres eladási darabszámot, ezért sokkal több embert érünk el vele.

Ez a zúzós zenék és izgalmas utazások hete - tarts velünk! djabeForrás: Liquid Production

A ti esetetekben a zene és a képzőművészet kéz a kézben jár, hiszen a lemez koncepcióját és a címadó dalt Égerházi Imre: Magyar mondák, legendák című festménye ihlette. Ráadásul a csodaszarvas képe látható a lemez borítóján is. Hogyan kell ezt elképzelni? Ránéztél a festményre és a füledben már hallottad a dallamot, vagy éppen ez volt a koncepció, hogy a képeket nézegetve fogtok ihletet gyűjteni?

Égerházi Attila: Volt már ennek egy előzménye, hiszen 2003-ban kitaláltuk, hogy kiadunk egy olyan lemezt, aminek az volt a koncepciója, hogy minden festményhez írunk egy dalt. Ezt úgy kell elképzelni, hogy kiraktuk a képeket, és ahogy nézegettük őket úgy inspirálódtunk. Zenei eszközökkel festettük tovább a festményeket. A mostani lemezünknél már egy kicsit más volt a helyzet, hiszen amikor kiderült, hogy Angliában adjuk ki a lemezt, kitaláltuk, hogy egy olyan dalt is szeretnénk, amiben angol dalszöveg is van. Ezért megkértük Steve Huckett feleségét, hogy írjon nekünk egy dalszöveget, hiszen ő szövegíró. Így a Huckett házaspár küldött nekünk egy verset, aminek az volt a címe, hogy The magic Stage azaz csodaszarvas. Ezen felbuzdulva, a zenei részét is átírtuk, mert úgy éreztük, hogy a magyar népies elemeket nem hagyhatjuk ki belőle. Ebben a pillanatban az is egyértelművé vált előttünk, hogy ismét csinálnunk kell egy albumot, ami a festményekről szól. Mivel kiderült, hogy a Huckett házaspárt a Magyar mondák és legendák című festmény inspirálta ezért ez lett a lemez borítón is, és a The Magic Stage címet kapta.A több mint két évtizede fennálló zenekarotok különlegessége abban is megmutatkozik, hogy nem egy zenei stílus mellett tettétek le a voksotokat, hanem ötvözitek a jazz, a progresszív rock a világzene és a magyar népzene elemeit. Hogyan tudtátok megteremteni ezt a sokszínűsége?

Égerházi Attila: A 25 éves zenekarunk neve egy afrikai asanti szó, ami magyarul szabadságot jelent. Ezt a szabadságot szerettük volna megtestesíteni azzal is, hogy nem ragaszkodunk egyetlen stílushoz, hanem szabadon kalandozunk ebben a hármasságban. Ez azért is nagyon fontos számunkra, mert így nem csak mi, de a hallgatóink sem unatkoznak a koncerteken. A sokféle hangzás mellett jelen van a vizualitás is, hiszen a koncerteken, amíg dalokat énekeljük a képeket is kivetítjük.

A több mint egy évig tartó koronavírus-járvány és a koncertek hiánya minden zenész életében nagy nyomot hagyott. Számotokra, hogyan teltek ezek a hónapok, anyagilag vagy lelkileg volt nagyobb kihívás?

Égerházi AttilaForrás: Facebook/DJABE

 

Égerházi Attila: Természetesen úgy, ahogy mindenkinek, úgy nekünk is nehéz volt ez az időszak. De igyekeztünk kihozni belőle a maximumot. A kényszerpihenő nélkül biztos, hogy nem sikerült volna az első lemezünk újra keverése, de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép 25. születésnapi kiadvánnyal tudtuk meglepni a rajongóinkat. Az akkori egyetlen lemezből, most csináltunk hármat. Ez talán csak a 30. évfordulóra valósulhatott volna meg.

Milyen terveitek vannak az év hátralévő részében?

Égerházi Attila: Elsősorban a júniusi koncertsorozatra fókuszálunk, de természetesen ezután is lesznek hazai fellépések. Tavaly szeptemberben jelent meg az album, de a pandémia miatt sajnos elmaradt a hazai és az angliai lemezbemutató is, ezeket mindenképpen szeretnénk bepótolni. Emellett meghívást kaptunk a Olaszországba, Svájcba és Franciaországba is bízunk benne, hogy most már a külföldi fellépések sem fognak meghiúsulni.

A Djabe nyári koncertsorozat június 2-án kezdődik Győrben és több hazai nagyvárosba is ellátogatnak.

  • Június 2. Győr, Vaskakas, Bartók Terem 19 óra
  • Június 3. Debreceni Egyetem, Zeneművészeti Kar, Liszt Terem 19 óra
  • Június 4. Miskolc, Ady Endre Művelődési Ház, 20 óra
  • Június 5. Budapest Jazz Club, 19 óra