Mikor kezdődik a 12-15 éves korosztály oltása?

újra jelenléti oktatás van, felső tagozatosok és gimisek is újra mennek suliba, iskola, oktatás, gimnázium, covid-19 koronavírus korona vírus nyitás iskola járvány fertőzés általános iskola maszk, védőfelszerelés, tanár, diák,
Nyíregyháza, 2021. május 10. Nyolcadik osztályos diákok beszélgetnek osztályfőnöki órán a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én. A beoltottak számának növekedésével életbe lépett új szabályok nyomán ezen a napon újraindult a jelenléti oktatás az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárás után. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A mutánsok ellen is védenek az itthon alkalmazott oltások – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Szólt arról is, hogy továbbra is kedvezőek az itthoni járványügyi adatok, de az egyéni felelősség továbbra is nagyon fontos. 
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta a járványügyi adatok továbbra is kedvező tendenciát mutatnak. Az új fertőzöttek száma 174, ezzel a járvány kezdete óta összesen 804 712 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Hozzátette, 947 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 100-an vannak lélegeztető gépen.

A beoltottak száma 5 176 630, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is megkapta. A magyar lakosság 53 százaléka megkapta már az oltást.

A vakcinák a mutánsok ellen is védenek

Az utóbbi időben kicsit csökkent az oltási kedv. A jelenleg általunk ismert adatok alapján a vakcinák a mutánsok ellen is védelmet nyújtanak. A súlyos életveszélyes megbetegedéstől megvédenek bennünket.

Folyamatos a vakcinaszállítás, aki regisztrál, akár már másnap megkaphatja az oltást. A regisztráltak közül a 60 év felettiek 96 százaléka kapta meg az oltást, míg a 18–59 éves korosztály 86 százaléka kapott már oltást.

439 920 adag Pfizer- és 60 ezer Janssen-vakcina érkezik, péntekre pedig Moderna-vakcina érkezik.

Jelenleg is zajlik a külföldön élő magyarok regisztrációja. Kéri, minél többen regisztráljanak.

A 12-15 éves korosztály oltásáról még nem született döntés Forrás: MTI/Balázs Attila

Hazánkban továbbra is a brit mutáns fertőz. Folyamatosan csökken a koronavírus örökítőanyaga a szennyvizekben.

Továbbra is csak két esetben volt jelen az indiai (dupla) mutáns, az egyik beteg már meggyógyult, a másik rehabilitáción van - mondta Müller Cecília. Nem zajlott náluk súlyosabban a fertőzés, mint a többi mutációval fertőzötteknél.

A kontaktkutatás zajlik a két érintett betegnél, de mint ismert, külföldi úttal egyik esetet sem lehetett kapcsolatba hozni. Most kiderült, a családban voltak pozitivitások, de nem a 2-es típusú indiai variáns miatt. A szolgáltatók végzik a hozzájuk érkezett minták elemzését. Az egyiknél egy kivételével mind negatív lett, az érintett mintát még vizsgálják, a másik szolgáltatónál még nincsenek meg az eredmények.

Az egészségügyi szakszemélyzet nem kapta el ezt a vírusvariánst, a higiéniás szabályoknak és a védőoltásoknak köszönhetően.

Így alakul a járvány lefolyása

A szennyvízadatok határozott csökkenést mutatnak számos városban, köztük a fővárosban is.
A múlt heti kedvező adatokhoz képest további 42 százalékos csökkenés van az esetszámban. Továbbra is az aktív, munkaképes korú lakosság körében történik a legtöbb fertőződés - itt ismét az oltás fontosságát emelte ki a szakember.

14 százalékban Pest megyében és 12 százalékban Budapesten azonosítottak új esetet a múlt héten, míg 11 százalékot Borsodban.

Közel 60 százalékos csökkenés volt Szolnok megyében, 54 százalékos csökkenés volt Vas megyében az új fertőzöttek számában a korábbi héthez képest – mondta Müller Cecília.

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a 12-15 éves korcsoportban a Pfizer-vakcina használatát. Itthon egyelőre vizsgálják a bejelentést, az operatív törzs fog döntést hozni e lehetőségről – mondta kérdésre Müller Cecília.