A veszélyhelyzettel visszaélve a teljes képviselő-testülettel való egyeztetés nélkül nevezett át - a tervezett egyetem elleni sajátos tiltakozásul - ferencvárosi utcákat Baranyi Krisztina polgármester a Fudan Egyetem tervezett helyén úgy, hogy azt még a Fővárosi Közgyűlés sem hagyta jóvá. A Fidesz közleményében úgy reagált: Karácsony Gergely a veszélyhelyzetben a fővárosi képviselő-testület megkérdezése nélkül csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekben dönthet. Ráadásul az egyik utcatáblát helyesírási hibával helyezték ki, mert a dalai láma nem egy személynevet takar, hanem a tibeti buddhizmus gelugpa iskolájának legmagasabb rangú tanítójára utal.

Új utcanévtáblákat helyeztek ki a Fudan Egyetem tervezett budapesti területén, az elnevezésekről a ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina a veszélyhelyzettel járó jogával visszaélve egy személyben hozta meg a döntést. Ráadásul mindezt úgy tette meg, hogy Karácsony Gergely főpolgármester csak utólag dönt a névváltoztatás engedélyéről, ami szintén jogellenes, ugyanis a Fővárosi Közgyűlésnek előzetesen jóvá kell hagyni a névváltoztatást.

A Magyar Nemzet megtudta: Baranyi önkényes döntésén alapul az utcák átnevezése, ugyanis nemcsak az általa vezetett képviselő-testülettel nem egyeztetett, hanem még a Fővárosi Közgyűlés tagjai sem kapták meg az erről szóló előterjesztést, azaz esélyük sem volt véleményezni azt.

Hasonlóan reagált a Fidesz is, közleményükben azt írják: „Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina a politikai show-műsor helyett inkább tartsa be a jogszabályokat! Baranyi Krisztina ugyanis nem nevezhet át közterületet Budapesten, ez kizárólag a Fővárosi Közgyűlés hatásköre. Karácsony Gergely pedig a veszélyhelyzetben a fővárosi képviselő-testület megkérdezése nélkül csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekben dönthet. Szerintünk a közterületek átnevezése nem ilyen" – reagált a Fidesz.