Embercsempészet miatt állították bíróság elé azt az iraki férfit, aki május 5-én húsz szír migránst akart illegálisan Magyarországról Ausztriába szállítani pénzért cserébe.

Az 52 éves iraki férfi a szerb-magyar határon vette fel egy céges teherautóval a magukat szír állampolgároknak valló migránsokat akik május 2-án este afgán embercsempészek segítségével indultak el a zombori menekülttáborból, és lépték át a határt. A migránsok, illetve családtagjaik a szállításáért 4000-4500 eurót helyeztek letétbe Törökországban azért, hogy Ausztriába juttassák őket.

Miután a migránsokat felvette, a férfi délelőtt 10 óra körül a 8-as számú főúton Veszprém felől Ausztria irányába haladt, amikor Ajka-Bakonygyepes közelében a rendőrök feltartóztatták a kocsit, és elfogtán a sofőrt, és a 20 szír migránst.

 

Az ügyészség az iraki férfival szemben gyorsított eljárásban börtönbüntetés kiszabását javasolta.

A bíróság a férfit elsőfokon 3 év börtönre ítélte, és elrendelte a letartóztatását is. Az ítélet kapcsán az ügyész, a vádlott és ügyvédje is három munkanapot tartott fenn a nyilatkozattételre, míg a letartóztatást mindenki tudomásul vette, így az végleges.