Hableány-katasztrófa: Még ma is látom a nő arcát

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2021. június 03-án 9 óra 30 perckor koszorúzással emlékezik meg a HABLEÁNY katasztrófa áldozatairól.A megemlékezésen részt vesz Dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya és a BRFK több munkatársa.
Vágólapra másolva!
Interjút adott az Origónak az a két vízirendőr, akik megmentették egy ember életét két éve, az egyik legsúlyosabb dunai hajókatasztrófa után. Egy másik szerencsétlenül járt utast, egy nőt is ők találtak meg a vízben, beemelték a hajójukba, újra is élesztették, partra vitték, de az ő életét már nem lehetett megmenteni. Egyikük azt mondja, a mai napig látja maga előtt a haldokló nő arcát. Aznap 35 ember esett vízbe, miután a Hableány nevű hajónak nekiütközött egy óriási szállodahajó. Mindössze hét ember élte túl a katasztrófát.
Vágólapra másolva!

Két éve történt az egyik legsúlyosabb dunai hajókatasztrófa Budapesten. A Hableány nevű sétahajó süllyedt el, fedélzetén 33 utassal, és a kétfős személyzettel.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Két évvel a katasztrófa után megemlékezést tartottak, koszorúkat tettek a vízre ott, ahol a Hableány elsüllyedt. A megemlékezésen több magas rangú rendőr is részt vett, így Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy ott volt két vízirendőr is, akik részt vettek a vízbe zuhant emberek mentésében.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"A Kopaszi-gáton dolgoztunk, amikor hallottuk, hogy emberek vannak a vízben. Akkor még nem tudtuk, hogy mi történt. Azonnal elindultunk felfelé.

- mondja a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársa.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Lázár Balázs és társa az első mentés után nem sokkal egy másik embert is meglátott.

„A nő a vízben már arccal lefelé volt fordulva. Őt is kiemeltük, és felváltva azonnal elkezdtük újraéleszteni. A férfi, aki akkor már a hajóban ült, sokkos állapotban volt. Csak nézett maga elé, meg sem szólalt".

A vízből kimentett két embert a Várkert Bazárnál adták át a mentősöknek. A nőnek akkor még gyenge keringése volt, de végül nem élte túl. A férfi igen.

„Két év után is előttem van a nő arca, akit újraélesztettünk. Ha a Margit híd közelében járok, mindig eszembe jut a katasztrófa."

Fotó: Polyák Attila - Origo

Miután a két embert átadták a mentősöknek, folytatták a kutatást, amelyben több hajós is részt vett.

„A katasztrófa este történt, de csak másnap délben értem haza, addig folyamatosan kerestük az embereket a vízben. Aztán persze még napokig tartott a kutatás" - ezt már Virágh Richárd, Lázár társa mondja.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon nehezek volt a körülmények, rengeteg hajó volt a környéken, esett az eső, és nagyon magas volt a vízállás".

Azt mondja, örökre megmarad bennünk a tragédia.

„Azt nagyon sajnálom, hogy nem sikerült az újraélesztés, annak nagyon örülök, hogy a másik férfi túlélte a katasztrófát."

Mindketten azt mondják, egyikük életében sem volt ilyen súlyos szituáció, noha több ember életét megmentették már.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval.

A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét találták meg. Egy embert soha nem találtak meg, őt eltűntként kezelik, de gyakorlatilag biztos, hogy ő is belehalt a szerencsétlenségbe.