Vágólapra másolva!
Bodó Juditot választották a tizenötödik Borászok Borászának június 4-én este, a díj „szülőhazájában", Etyeken megtartott díjátadón. A rendezvény átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Vágólapra másolva!

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány közleményében azt írja, hogy a jeölötek, vagyis

az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze.

Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt választották meg a végső győztest. Az első forduló után Bárdos Sarolta, Ipacs Szabó István, Kiss Gábor. Liptai Zsolt és a későbbi nyertes, Bodó Judit maradt versenyben.

Bodó Judit lett a 15. Borászok Borásza Forrás: Vinum Praemium Alapítvány

A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Bodó Judit a 15. Borászok Borásza. A díjat a tavalyi győztes laudációja után Nagy István agrárminiszter adta át.

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat idén Bányai Gábor Botond kapta. Ezt az elismerést olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díj nyertese

egy jelképes pincekulcsot is kapott, szimbolizálandó, hogy a Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány ötödször írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak. A nyertes idén Takács Réka Emese lett, aki többek között egy millió forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra.