Hány indiai mutánssal fertőzött ember van Magyarországon?

koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség Budapest nyitás feloldás
Vágólapra másolva!
A regisztráltak 92 százaléka már felvette az oltást, míg az aktív korúak 90 százaléka már be van oltva - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Szó volt arról is, hogyan folytatódik az oltási program. 
Vágólapra másolva!

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy a nyár sokkal szabadabb lesz nálunk, mint sok európai országban a magas átoltottságának köszönhetően. Továbbra is másodikok vagyunk az unióban – tette hozzá. György közölte, hogy a regisztráltak 92 százaléka már felvette az oltást, míg az aktív korúak 90 százaléka már be van oltva. Aki fel akarta venni az oltást, az meg is kapja nagyon gyorsan.

- mondta György. Két vakcinára lehet stabilan számítani a foglalásoknál: a Pfizer és a Sinopharm. A háziorvosok igényeihez szabják a vakcinaszállításokat – mondta György. A háziorvosoknak négyfajta vakcinát tudnak biztosítani – tette hozzá.

Továbbra is kedvező a hazai járványügyi helyzet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A siker oka

Az itthon élő külföldiek és a határon túli magyarok oltását is tudják biztosítani, mert van elég vakcina – mondta György. A baloldallal ellentétben a mostani kormány a nemzet részének tekinti a határon túli magyarokat, így számukra is nyitva áll a regisztráció - mondta György. Szólt arról is, hogy az a Gyurcsány az ellenzék vezetője, aki a külhoni magyarok ellen uszított.

- mondta György István. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a programban.

Hatalmas számok

Kiss Róbert arról beszélt, hogy kilenc hónapja állították vissza a határellenőrzést a schengeni határokon. Ebben a kilenc hónapban a beutazási szabályok is átalakultak – tette hozzá. A rendőr alezredes felsorolta azokat a szabályokat, amikkel be lehet korlátlanul lépni. Kiss Róbert elmondta, hogy 1 050 953 személygépjármű, és több mint 750 ezer tehergépjármű lépett be az országba az elmúlt kilenc hónapban. Több mint 200 ezer személlyel szemben rendeltek el karantént.

Három

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője elmondta. továbbra is követik a hazai és nemzetközi járványügyi tendenciákat. Bejelentette,

találtak egy harmadik indiai mutánsos beteget itthon,

hármójuk közül egy volt kórházban, a vele kapcsolatba került egészségügyi személyzetet tesztelték, de egyikük sem volt hordozója az indiai mutánsnak, így azt már ki lehet zárni, hogy a kórházban fertőződött meg.

Továbbra is mindenki oltassa be magát Forrás: MTI/Balázs Attila

Néhány szóval a táborokról is beszélt: a felnőttek csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt, a kiskorúak szüleinek pedig nyilatkozni kell arról, hogy a tábort megelőző időszakban nem volt beteg a leendő táborozó. Fontos lesz a kézmosás, betegség esetén pedig az azonnali elkülönítés, a biztonságos környezet kialakítása.