Szombaton kora délután megtartották a vasárnap kezdődő budapesti cselgáncs-világbajnokság sorsolását, és véglegesíthetjük, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat záró versenyén 118 ország 665 dzsúdósa lép tatamira. A világbajnokságra meghívást kapott Vlagyimir Putyin is. Az orosz elnök a sportág nagy barátjaként a 2017-es budapesti vb-n is itt volt a Papp László Budapest Sportarénában.  A mostani eseményen feltűnhet Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke, korábbi belügyminiszter is - írja a Magyar Nemzet.

Tíz ország „eltűnt" a világbajnokságon, ugyanis a Nemzetközi Judószövetség (IJF) honlapján pénteken még 128 szerepelt az indulók listáján, a szombati sorsoláson viszont már csak 118 volt. A magyarázat az, hogy a koronavírus-járványból fakadó utazási nehézségek több országot, jellemzően afrikaiakat megoldhatatlan helyzetbe hoztak. Nincsenek itt a kínaiak sem, de ők már korábban jelezték, hogy kihagyják a vb-t. A sportág legnagyobb nagyhatalma, Japán pedig olyan versenyzőkkel érkezett, akik nem tudtak bekerülni az olimpiai csapatba, mert otthon vannak náluk jobbak, de a küldöttségükben így is hemzsegnek a világbajnokok.

A Magyar Judószövetség médiabizottságának kimutatása szerint a teljes mezőnyben három olimpiai és tizenhat világbajnok van. Az egyik olimpiai bajnokot, az orosz Haszan Halmurzajevet Ungvári Attila rögtön kifogta magának, a 81 kg-ban a riói ötkarikás játékok aranyérmese ellen kezd. Mi tagadás, kaphatott volna könnyebb ellenfelet.

Remélem, hogy a Grand Slam-győzelem adott neki annyi önbizalmat, hogy bátran nekimegy az orosznak

- nyilatkozta férfiválogatottunk szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor, utalva arra, hogy egy hónappal ezelőtt Ungvári Attila megnyerte a kazanyi Grand Slam-tornát, és a sikerével gyakorlatilag bebiztosította az olimpiai kvótáját. Ha az ágáról sikerül kijutnia, akkor bármeddig képes lehet menni. A kilencven kilóban Tóth Krisztiánnak viszonylag jó a sorsolása, a kvalitásai alapján a legjobb nyolcig el kellene jutnia, a pontszerző helyet elvárhatjuk tőle. Ezenfelül a többi már arról szól majd, hogy az adott napon milyen állapotban lesz a riválisaihoz képest - mondta a legjobb formában lévő két férfi versenyzőnkről a szakvezető.

A vasárnapi nyitónap két magyar indulója női 48 kg-ban „belehúzott". Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva első ellenfele az Ázsia-bajnoki bronzérmes üzbég Muratbajeva lesz, s ha nyer, az első kiemelt, a világranglistát vezető koszovói Distria Krasniqi vár rá a 16 közé jutásért. Az ifjúsági világbajnok, mindössze tizenhat esztendős Mamira Luca a kazahok olimpiai és vb-bronzérmese, Otgontsetseg Galbadrakh ellen megy fel a tatamira. Legalább olyan nehéz ellenfél, mint amennyire nehéz megtanulni a nevét.

A Magyar Nemzet információi szerint a Nemzetközi Judószövetség elnöke, Marius L. Vizer - akit a vb előtt a budapesti kongresszuson újraválasztottak a posztján - meghívta a világbajnokságra Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Putyin a sportág nagy barátjaként a 2017-es budapesti vb-n is itt volt a Papp László Budapest Sportarénában. A szombati megnyitón aligha lesz itt, mert akkor már komoly biztonsági ellenőrzések zajlanának az arénában, de a jövő héten is befuthat. Meghívásának tényét rövid keresés után az orosz sajtóban is megtalálták, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette a TASZSZ hírügynökségen keresztül. A szóvivő arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy az elnök ellátogat-e Budapestre.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke (b3) érkezik a budapesti cselgáncs-világbajnokságra Orbán Viktor miniszterelnök (b5) társaságában a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

 A vb-n feltűnhet Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke, korábbi belügyminiszter is. Marius L. Vizer közeli barátja a híres olasz énekes Al Bano - aki már többször lépett fel dzsúdós rendezvényeken -, és vele érkezhetne Salvini. Így a cselgáncsos csúcstalálkozó mellett akár egy politikai is összejöhet Budapesten a világbajnokság égisze alatt.

A világbajnokságon az olimpiai kvóták mellett egymillió dollár lesz a tét.