Vágólapra másolva!
Ezerötszáz forintot és két arany gyűrűt zsákmányoltak betörők attól a 90 évnél idősebb asszonytól, akit brutális kegyetlenséggel öltek meg Pocsajon tavalyelőtt. Mindhárom betörőt elfogták és elítélték tavaly ősszel. Most hozott jogerős ítéletet az ügyükben a Debreceni Ítélőtábla.
Vágólapra másolva!

2019 júliusában éjjel három ismerős együtt ivott Pocsajon. Hirtelen támadt egy ötletük. Egy nappal korábban beszéltek egy bűncselekményről, és úgy gondolták, hogy meg kellene tenniük. Egyikük, egy akkor 17 éves fiú elárulta, hogy látott a településen egy nagyon idős nőt, aki aranygyűrűt viselt az ujján. Azt mondta, szerinte be kellene menni a nő házába, hátha találnak ékszeren kívül mást is. A nő nevét nem tudta, csak annyit, hogy elmúlt 90 éves. Azt gondolták, hogy könnyű dolguk lesz. Éjfél után értek a házához.

A fejükre maszkot húztak és átugrottak a kerítésen.

Már az udvaron voltak, amikor észrevették, hogy az egyik szobából fény szűródik ki, be volt kapcsolva a televíziót, ezért a ház hátsó részéhez lopakodtak, ahol a leengedett redőnyt kézzel felnyomták és bemásztak alatta. Bent mindenhol szétnéztek, de nem találtak sem pénzt, sem aranyat, ezért kimentek az udvarra. Kisvártatva úgy döntöttek, hogy visszamennek a házba és bemennek abba a szobába is, ahol a nyugdíjas van. Úgy gondolták, ha mást nem is, de a gyűrűjét elveszik.

A háziasszony felkelt a zajra és sikítva közelített a betörők felé.

A 17 éves kamasz rátámadt.

Kétszer-háromszor lesújtott. A fejét találta el az asszonynak, amitől az áldozat a földre rogyott.

Miközben átkutatták a szekrényeket,

a kamasz az asszony fejét rúgdosta, a nyakára taposott és pénzt követelt tőle.

A kamasz végül talált egy pénztárcát, benne 1500 forinttal, ezt eltette, majd megfogta a rémült asszony kezét és az lehúzta az ujjáról a két aranygyűrújét. Mivel a betörők mást nem találtak, el akartak menni, de észrevették, hogy az asszony még életben ennél, ezért B. Gy. visszalépett és újra rátámadt, majd mindhárman elhagyták a házat.

A 94 éves asszonynak még volt annyi ereje, hogy értesítse az egyik rokonát az esetről. A mentők kórházba vitték, ahol azonban a szakszerű ellátás ellenére pár hét múlva meghalt.

Az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék tavaly októberben a három vádlottat bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölésben, valamint éjjel és csoportosan
elkövetett magánlaksértésben is. Ezért a törvényszék B. Gy-t és L. T -t életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. B. Gy., mint visszaeső és mint az emberölés társtettese leghamarabb 25 év, míg L. T., mint bűnsegéd 20 év múlva bocsátható feltételes szabadlábra. Fk. M. J. vádlottat a bíróság 14 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltással sújtotta, a büntetése kétharmad részének letöltését követően feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

A Debreceni Ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy mindhárom vádlott bűnösségét előre kitervelten elkövetett emberölésben is megállapította.

A felnőttkorúak feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját 25 évre, illetve 35 évre emelte fel. Az ítélet jogerős.