Egy lengyel lap szerint nagyon nagy felháborodást okozott Ferenc pápa azon terve a Vatikánban, miszerint nem találkozna Áder Jánossal és Orbán Viktorral magyarországi látogatása során. 

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Budapestre, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén szentmisét mutasson be. A pápa csak három órán át marad a magyar fővárosban, utána Szlovákiába repül, ahol három és fél napot tölt. Háromórás fővárosi tartózkodása alatt nem találkozik sem Áder János elnökkel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel  - írta a wpolityce.pl.

Edward Pentin Vatikán-szakértő szerint ez egy súlyos diplomáciai precedens, mert általában amikor egy pápa meglátogat egy országot, találkozik annak vezetőivel. Budapesten ez nem történik meg, annak ellenére, hogy a magyar államvezetés többször is meghívta Ferenc pápát - olvasható a cikkben. 

Egyelőre még nincs döntés Ferenc pápa látogatásárólForrás: MTI/EPA/Vatikáni Média

Pentin szerint az egész ügyet sokan botrányosnak tartják a Vatikánban. Véleménye szerint a Szentszék nem ért egyet Orbán Viktor és a magyar katolikus püspökök politikájával a migránsokkal szemben. Beszédeiben és politikájában Orbán Viktor védi a keresztény értékeket, és segíti a közel-keleti keresztényeket, de sajnos ez nem segít a Vatikánnal való kapcsolatokban - tette hozzá. 

Pentin szerint folyamatosan győzködik a pápát, hogy változtassa meg a szándékát. Egyébként a látogatás menetrendje még nem végleges.