Jól látszik, hogy a baloldal a kórházi napidíjat és a vizitdíjat akarja visszaépíteni - így reagált Gyurcsány Ferenc felszólalására Dömötör Csaba hétfőn az Országgyűlésben. Szó volt még a 101 évvel ezelőtti trianoni diktátumról és többek között a baloldali oltásellenes politikáról is. 

Ami nem öl meg, az erősít - mondta Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtt. Magyarország képes volt túllépni a 101 évvel ezelőtt kimondott halálos ítéleten - tette hozzá. A képviselő elmondta, hogy az elmúlt 30 évben lélekemelő nemzetegyesítési lépések is voltak, valamint mélypontok is. Az utóbbi kapcsán kiemelte Gyurcsány Ferenc kettős állampolgárság elleni fellépését. A magyarországi baloldal egy nemzetek és hagyományok nélküli Európát szeretne, ahol azt sem lehet tudni, hogy a fiú fiú, a lány lány - tette hozzá. 

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, hogy különleges volt az idei június 4-e, mert először lehetett ismételten közösen emlékezni. Szólt arról is, hogy elődeinknek egy mainál sokkal nehezebb helyzetben kellett az országot újjászervezni 101 évvel ezelőtt. Az államtitkár úgy látja, hogy a baloldal az elmúlt egy évtized nemzetépítését akarja megváltoztatni. 

Orbán Balázs: A maihoz képest is sokkal rosszabb volt a helyzet 101 évvel ezelőttForrás: MTI/Illyés Tibor

Ha a baloldalon múlt volna, akkor még mindig velünk lennének a korlátozó intézkedések - mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője napirend előtt. Szólt arról is, hogy a baloldal tüntetni sem tudna, ha Magyarország nem járna élen az oltási kampányban. Sok sikert kívánt a magyar labdarúgó-válogatottnak a közelgő Európa-bajnokságon, valamint elismerését fejezte ki a tanároknak a pedagógusnap alkalmából. 

Rétvári Bence erre azt válaszolta, hogy a tanárok valóban sokat tettek azért, hogy az oktatás rendje fennmaradt, és nem ment kárba az idei és a tavalyi év. 

Dömötör: Ne próbáljanak az áldozati szerepbe bújni

Gyurcsány Ferenc (DK) napirend előtt azt mondta, hogy a kormány csak a múltról beszél. A bukott kormányfő ismételten kiállt a vizitdíj és a kórházi napidíj mellett. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta, hogy ha a kormány nem foglalkozna a jövővel, akkor nem vezették volna be a 25 éven aluliak adómentességét, valamint nem döntöttek volna a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről.  Ha az Önök javaslatai alapján döntöttünk volna, akkor ma nem lehetne nyitni, mert nem alkalmaztuk volna a keleti vakcinákat. Dömötör közölte, hogy jól látszik, hogy a baloldal a kórházi napidíjat és a vizitdíjat akarja visszaépíteni.  

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke visszasírta a kórházi napidíjat és a vizitdíjatForrás: MTI/Kovács Tamás

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány az erőszakosságra és a provokációra építi a politikáját. Szólt arról is, hogy korábban a baloldal parlamenti obstrukció eszközével állított rossz példát. Dömötör elmondta, korábban a baloldal fenyegette az újságírókat és rontottak be a televízió székházába.  Az egyik baloldali pártvezető pedig füstgránátot dobott a rendőrök felé, bár ezt próbálja letagadni. Ilyen előzmények után ne próbáljanak az áldozati szerepbe bújni, ne hozzák vissza a tanácsköztársasági stílusú fenyegetést.  Dömötör szólt arról is, hogy korábban gumilövedékkel támadt az emberekre a Gyurcsány-kabinet. 

"Jakab Péter tolvajozás ügyében forduljon Gyurcsányhoz"

Azokból a pénzekből, amiből kampányolni fognak, pont abból a privatizációból származik majd, ami a melósokat tönkretette - így válaszolt Dömötör Csaba Jakab Péternek (Jobbik). Szólt arról is, hogy a Jobbik azzal a baloldallal kötött szövetséget, amely jelentősen növelné az adókat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felidézte, hogy Jakab Péter korábban lenéző vidékizést folytatott, amit az SZDSZ sem engedett meg magának. Ön még Rákosi Mátyással is szerepelne egy plakáton pár listás helyért cserébe. 

Szólt arról is, hogy ha Jakab legközelebb az Apró-villában jár, akkor gondoljon arra, hogy lehet még a csésze is a privatizációból jött össze, így a tolvajozás kapcsán forduljon Gyurcsányhoz. 

"Önök ködlovagok" 

Schanda Tamás, az ITM államtitkára azt válaszolta Burány Sándornak (Párbeszéd), hogy van annak egy diszkrét bája, amiikor Ön, aki az MSZMP-ben kezdte a pályafutását, akar kommunistázni minket. Sem a költségekről, sem a tervekről nincsen még kész anyag, ez csak 2022 második felében készül el a Fudanról. Önök kreáltak maguknak egy mesét, és egy politikai hisztériakeltést, Önök ködlovagok - tette hozzá.  Ha a fővárosi és a kerületi vezetők nem a politikai bohóckodást folytatnák, akkor a tárgyalóasztalnál segíthetnék a koncepcióalakítás folyamatát - mondta Schanda. A Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, és aktív részese a nemzetközi tudományos vérkeringésének. Nem akarunk a budapestiek akaratával szemben jót tenni, ezért népszavazáson lehet majd dönteni a Fudan-egyetemről - zárta szavait. 

Schanda Tamás: Önök ködlovagokForrás: MTI/Kovács Attila

A baloldal csak elvett a szociális dolgozóktól 

Horn Gyula kijelentését véltem felfedezni az Ön szavaiban - így reagált Rétvári Bence Ungár Péternek (LMP). Az Emmi parlamenti államtitkára arról is beszélt, hogy az Ön szövetségesei egy válsághelyzetben nem azt mondták, hogy 14 százalékkal emeljék a szociális dolgozók bérét, hanem elvették az egyhavi bért tőlük. 

Rétvári Bence: A baloldal csak gátolta a koronavírus-járvány elleni védekezéstForrás: MTI/Kovács Tamás

Önök soha semmiért nem vállalják a felelősséget - így reagált Bangóné Borbély Ildikó felszólalására Rétvári Bence. Felidézte, hogy a WHO európai vezetője korábban elismerte a magyar kormány lépéseit a koronavírus-járványban, és a magyar oltási program eredményességét. Ha Önökön múlna, akkor titkosított szerződések lennének a raktárakban, és nem vakcinák - mondta az Emmi államtitkára. Magyarországon nem fordult elő, hogy kórházi parkolóban kellett volna lélegeztetni a betegeket, és nem kellett külföldről behívni orvosokat és ápolókat - tette hozzá. A magyar orvosok és ápolók mindent elkövettek, hogy minden egyes beteget meggyógyítsanak, miközben a baloldal csak támadta őket - mondta Rétvári.