A magyar emberek a migrációs helyzetben és a koronavírus idején is számíthatnak a magyar katonákra, nem kell tőlük félni akkor sem, ha fegyverrel vannak az utcán, nekik az a dolguk, hogy garantálják a biztonságot - mondta a Magyar Honvédség újonnan kinevezett parancsnoka hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Ruszin-Szendi Romulusz úgy fogalmazott, hogy azt szeretné, ha minden magyar ember bízna a katonákban, tudná, mire képesek, és nem lenne kétsége afelől, hogy ha szükséges, a magyar katonák helyt fognak állni.

Az emberek a sorkötelesség felfüggesztésével eltávolodtak a katonáktól, a járványhelyzetben viszont közelebb kerültek hozzájuk, nap mint nap látják őket, találkoznak velük az oltópontokon, ahol jelenleg is négyezren teljesítenek valamilyen feladatot.

Látják, hogy a katonák fittek, ha pedig szólnak hozzájuk, az esetek döntő többségében udvarias és profi választ kapnak tőlük - sorolta a vezérőrnagy.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnokaForrás: MTI/Vasvári Tamás

Ruszin-Szendi Romulusz azt is mondta, hogy megtapasztalhatják az emberek, hogy ez a honvédség már nem az, ami még azoknak az emlékében él, akiknek a Magyar Néphadseregben kellett szolgálniuk.

 

A parancsnok rendkívül jónak nevezte a magyar katonák külföldi megítélését is.  

A haditechnikai fejlesztésekről elmondta: repülőgépeink, helikoptereink itt vannak, és aláírták azokat a szerződéseket, amelyek a lövészpáncélos és páncéltörő eszközök, harckocsik és lövegek beérkezéséről szólnak.