A koronavírus-járvány csak azoknak ér véget, akik beoltatták magukat - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szentkirályi Alexandra azt is mondta, hogy a kormány mindent megtett azért, hogy aki akarja, megkaphassa az oltást, most már csak az embereken múlik, hogy beoltatják-e magukat.Magyarországon - Európában egyedülállóan - vakcinabőség van.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg is van elég vakcina, de a következő hónapokban is érkeznek még oltóanyagok - közölte.

Erdélyi Ágnes pszichiáter főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggalForrás: MTI/Balázs Attila

A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy Magyarország részese szeretne lenni a közös európai vakcinaútlevélnek, de mivel nálunk az oltásoknak köszönhetően hamarabb lett szabadabb az élet, hamarabb kellett a kormánynak nemzeti hatáskörben gondoskodnia a szabad utazásról.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőForrás: MTI/Balogh Zoltán

A kormány a tömeges oltások megkezdésekor ezért is hozta létre a védettségi igazolványt, amelyet a kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően már 12 országban elfogadnak - mondta Szentkirályi Alexandra.