A csetlő-botló Medgyessy Péter után Karácsony Gergelynek "segít" Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő. A baloldal befolyásos szereplője mindent Gyurcsánynak köszönhet. A volt miniszterelnök mellé is ő küldte, míg most a legfőbb feladata, hogy a bukott kormányfő folyamatos ellenőrzés alatt tartsa a beosztottját a városházán, és átsegítse Karácsonyt a nehéz kommunikációs helyzeteken. Mára az is kiderült, hogy Karácsony minden írásbeli megnyilvánulását Gál J. szerkeszti és teszi közzé. 

Mára a budapesti Városháza talán legbefolyásosabb embere Gál J. Zoltán lett, aki Gyurcsány államtitkára volt a kétezres években. Gál J. a kezdetektől Gyurcsány embere. 2001-2002-ben a legfontosabb feladata az volt, hogy a nehezen beszélő és író Medgyessy Pétert segítse. Persze később elárulta. Azóta is a baloldal vezetőjének bizalmi embere. 

Gál J. édesapja, az idősebb Gál Zoltán, korábbi házelnök - ahogy korábban megírtukkifejezetten jó kapcsolatot ápolt többek között Apró Piroskával (Gyurcsány anyósával) is, aki a '90-es években informálisan sok szálat mozgatott a baloldalon. Így Gál beajánlotta fiát Apró Piroskához, és lányához, Gyurcsány Ferenc feleségéhez. Így alapozta meg politikai karrierjét Gál J. Zoltán.

Gál J. Zoltán mindig is Gyurcsány embere voltForrás: Origo

Gyurcsány küldte Medgyessy mellé

Gál. J. Zoltán újságíróból előbb Medgyessy sajtófőnöke és kabinetfőnök-helyettese, majd 2002-től politikus lett. Sőt, az újdonsült képviselő kormányzati szerepet is vállalt, és ő lett a Medgyessy-kormány kormányszóvivője, egyben a kormánykommunikáció vezetője is. Ezt többek között azzal érdemelte ki, hogy a 2002-es kampányban ő magyarázta Medgyessy zavaros tanácsadói és lobbiügyeit. Mindezek mellett kiemelt szerepe volt abban, hogy a nehezen kommunikáló Medgyessyt segítse a választási kampányban.

2002 nyarán aztán – Medgyessy visszaemlékezése szerint – Gál J. üzenetközvetítő lett a politikai szerepre vágyó Gyurcsány és az új kormányfő között. Medgyessy és leendő utóda ekkor, 2002 júliusában Balatonőszödön sétálgatva egyeztek meg arról, hogy Medgyessy reménybeli kétciklusos kormányzása után Gyurcsány jöhetne a helyére, akinek persze addig még az MSZP-ben is bázist kell építenie. 

Miután Gyurcsány Ferenc, megállapodásukat megszegve eltávolította Medgyessyt a kormányfői székből, Gál J. az új miniszterelnök háttérembere lett. Ekkorra már amúgy nem kormányszóvivő, miután egy alkalommal lebukott azon, hogy információkat szivárogtatott Gyurcsány Ferencnek, Medgyessy kirúgta. 

Gál J. erős maradt 

Gál J. 2006 nyarától kabinetfőnök Gyurcsány mellett, egyben a kommunikációs részleget is vezeti. Egyik legnagyobb baklövése az volt, amikor 2007 márciusában Demcsák Zsuzsát jelölte kormányszóvivőnek, de ő volt a kabinetfőnök a 2006. augusztus 20-i vihart követő tragédia idején is, amikor a tűzijáték felelőtlen szervezése miatt többen meghaltak. Végül 2008 januárjában távozott kabinetfőnöki posztjáról.

Ennek ellenére befolyását megőrizte a baloldalon,

2010-2017 KÖZÖTT A VASÁRNAPI HÍREK CÍMŰ HETILAP FŐSZERKESZTŐJE VOLT, A LAPOT GYURCSÁNY SZOLGÁLATÁBA ÁLLÍTVA.

Gál J. mindig is hűségesen szolgálta GyurcsánytForrás: Origo

Így tartja fogságban Karácsonyt Gyurcsány

Már a 2019-es önkormányzati kampányban olvasni lehetett arról, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely mellett dolgozik. Karácsony úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még olyan ember, aki számára elmondható beszédet írt volna, „Gál J. ebben unikális" – mondta a főpolgármester. Ő írta a hosszabb beszédeit, és készítette fel a médiaszereplésekre a kampányában. A miniszterelnök-jelölti bemutatkozó beszédét is nyilvánvalóan Gál J. Zoltán írta, abban egyre-másra köszöntek vissza Gyurcsány 15 évvel korábbi beszédfordulatai.

Mindez világosan mutatja, hogy Gál J.-t is Gyurcsány küldte Karácsony mellé. Egyrészt, hogy segítse a főpolgármester kampányát, másrészt hogy így ellenőrizze és tartsa az irányítása alatt a főpolgármestert. 

A koronavírus-járvány első szakaszában Gál J. beszédírói munkásságával kapcsolatban buktak le, igen kínosan. Kiderült, hogy egy olyan levelet is Gál J. Zoltán írt, amiről azt állították, hogy a Pesti úti idősotthon vezetője írta. A főpolgármester stratégiai főtanácsadójaként egyébként megkerülhetetlenül döntő befolyást szerzett a budapesti Városházán.