Magyarország százezer adag vakcinával segíti a Zöld-foki Köztársaságot

SZIJJÁRTÓ Péter; TAVARES, Luís Filipe
Praia, 2019. március 27. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j) és Luís Filipe Tavares, a Zöld-foki Köztársaság külügyekért és közösségekért felelős miniszter találkozója Praiában 2019. március 27-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Magyarország százezer adag koronavírus elleni vakcinát szállított le a Zöld-foki Köztársaságnak, ezzel segítve a járvány elleni küzdelmet, illetve azt, hogy a rossz egészségügyi helyzet miatt ne induljon meg onnan újabb migrációs hullám Európa felé - közölte kedden a külgazdasági és külügyminiszter Praiában.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy

a kormány százezer dózist szállított le az AstraZeneca oltóanyagából,

amellyel az országban gyakorlatilag meg tudják háromszorozni az immunizáltak számát.

"Most ötvenezer újabb polgár lehet védett, kerülhet biztonságba, élhet itt tovább" - fogalmazott.
A tárcavezető kiemelte, hogy

a világjárvány kiváltó oka lehet újabb migrációs hullámoknak,

különösképpen igaz ez Afrika esetében, ahonnan az elmúlt öt évben rengetegen indultak útnak Európa felé.

Aláhúzta: ha az egészségügyi helyzet romlik, újabb százezrek vagy milliók kelhetnek útra, márpedig ezt meg kell akadályozni, és ez csak úgy lehetséges, ha helyben nyújtunk segítséget a nehéz helyzetben lévő közösségeknek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Luís Filipe Tavares, a Zöld-foki Köztársaság külügyekért és közösségekért felelős miniszter találkozója Praiában 2019. március 27-én Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Nemcsak beszélni kell a segítségről, nem kell,

nem is szabad arra biztatni az embereket, hogy elhagyják az otthonaikat, hanem valódi segítséget kell nyújtani

- jelentette ki.

Szijjártó elismerőleg szólt arról, hogy a Zöld-foki Köztársaság példaszerűen felelős migrációs politikát folytat, és ennek kapcsán azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió léptessen életbe vízumkönnyítést, az Európai Bizottság nyújtson támogatást az ország határvédelmi törekvéseihez, az Európai Parlament pedig ne blokkolja tovább a szavazást a tervezett támogatásokról.

A miniszter rámutatott, hogy most jár harmadszor a Zöld-foki Köztársaságban, ami világosan mutatja Magyarország elkötelezettségét a két ország közötti együttműködés fejlesztése iránt. Mint közölte, magyar cégek a következő években korszerűsíteni fogják az ország legnagyobb szennyvíztelepeit, és megállapodást írtak alá kedden egy, 35 millió eurós kötöttsegély-hitelprogramról.