Rákay Philip: Jakabnak oly magas a jövő évi költségvetés, mint hangyának a katedrális

oltásellenes, baloldal, Országgyűlés, Jakab Péter
Budapest, 2021. március 22. Jakab Péter, a Jobbik vezérszónoka felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló politikai vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Rákay Philip legújabb írásában megpróbálta elmagyarázni Jakab Péternek, hogyan is kell értelmezni a költségvetés legalapvetőbb összefüggéseit.
Vágólapra másolva!

Ha egy pillanatra megfeledkezünk Jakab bemagolt és akkurátusan elgyakorolt parlamenti felszólalásainak vulgárkocsmai stílusától, s a mondandója tartalmi lényegét elemezzük, legalább annyira lesújtó eredményre jutunk. Hétfőn például ezt mondta a Gyurcsány-vezette baloldal tiszavirágéletű, hasznosnak gondolt üdvöskéje:

„Nézem a jövő évi költségvetést, és azt látom, hogy önök még több adót akarnak beszedni a magyar lakosságtól. Hát már ne haragudjanak, de mire fel akarnak még több bőrt lehúzni a magyar emberekről? Hát nincs már bőr rajtuk."

Megkísérlem egyetlen pontban elmagyarázni ennek a nagyhangú, ám meglehetősen kisszerű politikai kifutófiúnak, hogyan kell értelmezni a költségvetés legalapvetőbb összefüggéseit, hogy miniszterelnök-jelöltként értse mindazt, ami nagyjából annyira kézenfekvő, mint a matematikában az egyszeregy.

Figyelj, Jakab!

Igen, a 2022-es költségvetés valóban magasabb adóbevételekkel számol, de ezek nem adóemelésekből származnak majd. Az adóemelésekben ugyanis a te újsütetű balos haverkáid szoktak jeleskedni, olyannyira, hogy a Gyurcsány-listán találjuk a legtöbb, 2010 előtti megszorítást és adóemelést megszavazó egykori képviselőt és állami vezetőt.

Így aztán nem csoda, Jakab, ha fel szeretnél zárkózni ehhez a csapathoz, és így neked is - mindenről, ami költségvetés - kizárólag az adóemelés jut már eszedbe.

Az Orbán-kormány azonban más eszközökben hisz. Például az egyre növekvő gazdaságban, amelynek hatására bizony folytatódik a munkahelyteremtésre épülő - igen sikeres - gazdaságpolitika, s ez várhatóan az átlagbéreket is megemeli majd. S minél jobban nő a gazdaság, minél többen dolgoznak, minél magasabbak a bérek, annál több adóbevétele származik az államnak, amelyet aztán országépítésre lehet felhasználni.

Ilyen egyszerű ez. Tudsz még követni, Jakab?

Azért persze annak is van egy ironikus bája, amikor éppen te beszélsz arról, hogy már nincs több bőr az embereken. Tényleg? Akkor miért koldulsz a magyaroktól pénzt a parlamenti büntetésed kifizetésére? Amit mellesleg azért szabtak ki rád, mert rendszeresen, szánt szándékkal megszeged a Parlament házszabályát, csak azért, hogy ezekkel a szégyenteljesen szánnivaló produkciókkal a hírfolyamba kerülj, s eljátszhasd a szegény ember Robin Hoodját, meglehetősen hiteltelenül.
A legutóbbi akciód óta több mint 6 millió forintot kunyeráltál össze az állítólag tönkretett ország, elszegényedett polgáraitól.

Nem szégyelled magad, Jakab?

Nem mintha ez volna az első eset, amikor a Jobbik a magyaroktól kéreget. 2017. decembere után több mint 100 millió forintot tarháltatok az ÁSZ-büntetés kifizetésére is, mondván, vége lesz a pártnak, ha nem segítenek rajtatok az emberek. A pénzt aztán állítólag elkampányoltátok a 2018-as országgyűlési választások előtt, azaz feléltétek.

Nehéz elfelejteni helyettesed, Gyöngyösi Márton akkori kínos magyarázkodását az ATV-ben, amikor Rónai Egon azt feszegette, finoman szólva is etikátlan, hogy másra költöttétek az ÁSZ-bírságra összegyűjtött pénzt. Magyarán mondva: lenyúltátok.

"Jólétet minden magyarnak!" Ugye, Jakab? Persze, persze...