Új intermodális csomópontot hoznak létre Szentendrén a tervek szerint 2026 elejére, ez közös rendszerbe fogja a HÉV-végállomást és a szomszédos Volánbusz-pályaudvart - jelentette be Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója szerdán a helyszínen.

Vitályos Eszter a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a kormány a szentendrei HÉV fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette; a döntés magában foglalja a H5-ös vonal és a szentendrei HÉV-végállomás felújítását.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára beszél a H5-ös szentendrei HÉV-vonal és a végállomás megújulásáról tartott sajtótájékoztatón a szentendrei HÉV-végállomásonForrás: MTI/Mohai Balázs

– Az ellenzéki polgármesterek híresztelésével szemben a kormány jelentős fejlesztéseket tervez a térség közlekedésének javítására – fűzte hozzá.

Felújítják a vasúti infrastruktúrát és a megállókat

Közölte: a szentendrei HÉV fejlesztési terve és a 11-es főút szentendrei szakaszának megújítása jelzi, hogy

a kormány soha ennyi közlekedésfejlesztési forrást nem irányzott elő Szentendre és térsége számára, mint ezekben az években.

Az államtitkár közölte, HÉV járatait jelenleg több mint 80 ezer ember veszi igénybe naponta, és az utasforgalom folyamatosan növekszik. 

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók lesznek, és teljesen felújítják a vasúti infrastruktúrát - ismertette. Tájékoztatása szerint Békásmegyeren és a Budapesten kívüli szakaszokon jelentős számú P+R parkolót terveznek több mint ezer hellyel, a szentendrei végállomás környezetében pedig a 300 férőhelyes P+R parkolót és 300 helyes biciklitárolót is terveznek.

Az államtitkár közölte: a szentendreiek számára fontos, hogy a végállomásnál leégett élelmiszerüzletet mielőbb pótolják, de az is fontos, hogy a végállomás terveihez igazodó, magas szakmai színvonalú beruházás valósuljon meg ezen a területen is, ehhez kérik az önkormányzat együttműködését és támogatását.

Ez Budapest legforgalmasabb elővárosi vasútvonala

Az államtitkár a sajtótájékoztatón átadta Vitézy Dávidnak azt a rajzot, amely feltünteti a megfogalmazott fejlesztési igényeket is.

A H5-ös HÉV szentendrei végállomásán a fejlesztésének részleteit bemutató rajzForrás: MTI/Mohai Balázs

A BFK vezérigazgatója kiemelte, ez ma Budapest környékének legforgalmasabb elővárosi vasútvonala. A vonal felújítása régóta várat magára, a vonatok Békásmegyer és Szentendre között jelenleg csak legfeljebb óránkénti 60 kilométeres sebességgel tudnak közlekedni.

Vitézy Dávid beszélt arról is, hogy a pálya nagyon rossz állapotú, és a szentendrei végállomás sem méltó a városhoz. A kormány ezért döntött úgy - folytatta -, hogy a Budapest Fejlesztési Központ kezdje meg a szentendrei HÉV megújításának átfogó előkészítését.

A cél az, hogy a Szentendre és a budapesti Batthyány tér közötti 39 perces menetidőt 6 perccel csökkentsék. Ezt nemcsak a pályafelújítás teszi lehetővé, hanem olyan új gyorsjáratok indítása is, amelyek nem állnak meg minden állomáson. A fejlesztés része az állomások, peronok teljes körű megújítása is - mondta.

2022 második felében kezdődhet a munka

A projekt tervezési szerződését 2020 nyarán - a BFK létrejötte után - kötötték meg, a tervezés jelenleg is zajlik. Vitézy Dávid felidézte, hogy ennek során merült fel az igény Vitályos Eszter államtitkár és a szentendreiek részéről arra, hogy rendeződjön a környezet is.

Legkésőbb idén nyár végén már elérhetők lesznek a látványtervek - tette hozzá.

Vitézy Dávid közölte: a tervezés teljes körűen 2022-ben zárul, azt követően írják ki a kivitelezési tendereket.

Az érdemi építési munkák 2022 második felében kezdődhetnek el, és mintegy 3 évet vesznek igénybe. A kivitelezés szakaszosan, a különböző munkálatok összehangolásával történik majd - tette hozzá.
A vezérigazgató elmondta, Magyarország járvány utáni helyreállítási tervében szerepel a szentendrei HÉV teljes megújítása.

Megjegyezte: a kormány már benyújtotta Brüsszelnek a tervet, amelynek végső jóváhagyása idén nyáron várható.