Az ismert baloldali politológus, Ceglédi Zoltán csütörtökön elismerte, hogy az előválasztáson előre leosztották a lapokat, Karácsony Gergely lesz a baloldal közös jelöltje. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője már hónapokkal ezelőtt kijelölte régi bizalmasát, a főpolgármestert, aki közel két évtizede teljesíti a politikai utasításait. Egyre nyilvánvalóbb, egyre több baloldali szereplő ismeri el, hogy az előválasztás nem több egy szimpla politikai színháznál. 

De facto már megválasztották Karácsony Gergelyt ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek - jelentette ki a Spirit Fm Aktuál című műsorában Ceglédi Zoltán politológus. Ezzel

újabb baloldali szereplő ismerte el, hogy az előválasztás tét nélküli, annak kimeneteléről a háttérben megegyeztek a pártok. 

Forrás: Origo

Ahogy az Origo elsőként számolt be róla, Gyurcsány Ferenc már hónapokkal ezelőtt kijelölte Karácsony Gergelyt a baloldal közös kormányfőjelöltjének. 

Döntése előre kiszámítható volt, ugyanis a főpolgármester közel két évtizede teljesíti a politikai utasításait. Mint ismert, Karácsony a Miniszterelnöki Hivatal fizetett politikai tanácsadója volt a Gyurcsány-kormányok alatt. 

Amellett, hogy a politikai tanácsadásért havonta fix összeget vihetett haza, családi cége is kifejezetten jól járt: a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

A Social Report többek között arra kapott kormányzati támogatást, hogy nyomon kövesse a hazai politikai történéseket a sajtóban és a médiában, továbbá kommunikációs tippeket adjon a 2009-es kormányválság kezelésével kapcsolatban. Érdekes módon Gyurcsány lemondásával a cég is távozott, ami jól mutatja, hogy Karácsony nem a baloldali kormány, hanem személyesen Gyurcsány embere volt.  

Karácsony Gergely 17 éve teljesíti Gyurcsány Ferenc kéréseitForrás: Origo

Karácsony mindemellett a Medián kutatási igazgatója is volt 2007-2010 között. Ez azért fontos, mert a baloldali közvélemény-kutató cég ekkoriban sorra nyerte az állami megbízásokat: legalább 716 millió forint közpénzhez jutottak a Gyurcsány-korszakban, de vélhetően a teljes összeg ennél jóval nagyobb volt.

Forrás: Origo

Gyurcsány és Karácsony kapcsolatával több cikkünkben is foglalkoztunk. Így arról is beszámoltunk, hogyan robbantotta szét a főpolgármester társaival az LMP-t, a volt kormányfő politikai érdekeit szolgálva.