Nemzeti konzultációt indít a kormány a gazdaság újraindításáról, a stabil gazdaság megteremtéséről, a gazdaság megerősítéséről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. Orbán Viktor közölte: a nemzeti konzultáció célja, hogy egyetértési pontokat hozzanak létre a legfontosabb kérdésekben. A kormányfő elmondta: a konzultációban az emberek véleményét kérik majd arról, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emeljék, azzal, hogy ennek ellentételezéseképpen adókedvezményeket kell adni a kis- és közepes vállalkozásoknak. Hozzátette, emellett szeretnének megerősítést kérni az emberektől a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítése, valamint a hitelmoratórium ügyében, illetve a migráció és a klímaadó kérdésében is. A kormány a járványok és a népvándorlás korszakára készül - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte: a gazdaságvédelem helyét átveszi az újraindítás. Két operatív törzs alakul meg a napokban, az egyik a gazdaság újraindításával, a másik a társadalmi élet újraindításával foglalkozik, ezeket Szijjártó Péter és Novák Katalin miniszterek vezetik majd.

Az új fertőzöttek száma egyre gyorsuló ütemben csökken. A pozitív tesztek aránya egész mélyre süllyedt. Ezért most már kellő magabiztossággal mondhatjuk ki, legyűrtük a járvány harmadik hullámát 

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. A kormányfő beszámolt arról, hogy az első oltását 5 311 475 ember kapta eddig meg, 4 112 876 főt pedig már a második adag vakcinával is beoltottak. Uniós összevetésben első oltás tekintetében második helyen, teljes átoltottság tekintetében első helyen állunk – emelte ki a kormányfő, hozzátéve: a jó eredménytől függetlenül nem tekinti versenynek az oltást, ugyanakkor azt azért meg lehet állapítani, hogy

hazánk az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek.

Orbán Viktor: A kormány úgy döntött, engedélyezi a 12-16 éves korosztály oltásátForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

17 millió adag vakcina érkezik még 

Mostantól az oltás egyéni felelősség kérdésévé válik. „Az oltatja be magát, aki akarja, és aki akarja, az be tudja"- hangsúlyozta a miniszterelnök.

Tájékoztatása szerint a nyugati vakcinákból még további 17 millió adag érkezik Magyarországra. Pfizerből 6,1 millió, Modernából egymillió, AstraZenecából ötmillió, Janssen vakcinából pedig négymillió. Megjegyezte: kínai vakcinánk is van még, az orosz fog először kifutni. A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy

a kormány úgy döntött, engedélyezi a 12-16 éves korosztály oltását.

Külön kampányt erre nem szerveznek, de aki szeretné, az elmehet, és szülői hozzájárulással felveheti a vakcinát. A kormányfő továbbá jelezte: mindazok, akik az első oltást követően nem veszik fel a második adag oltást, elvesztik a védettségi igazolvány nyújtotta előnyöket. A jövő héttől áttérünk a készenléti oltási rendre – erősítette meg Orbán Viktor, köszönetet mondva azoknak, akik részt vettek az oltás megszervezésében.

Előrébb járunk

Az ország újraindításának sebességéről a kormányfő azt mondta, hogy 1-1,5 hónappal tartunk előrébb Európa többi országánál. Ez a GDP-ben egyszázalékos többletet jelent. Az eurózónában 8 százalékos a munkanélküliség, míg Magyarországon mindössze 4,3 százalék.

A kormány vállalta, hogy több munkahely lesz a vírus után, mint előtte, és ezt a miniszterelnök szerint év végéig meg is tudják valósítani.  

Az újraindítással kapcsolatban a miniszterelnök köszönetet mondott a jegybanknak és a Pénzügyminisztériumnak, és mindazoknak, akik a járvány alatt is dolgoztak, akár távmunkából is. Orbán Viktor megerősítette azt is: két operatív törzs áll fel a közeljövőben, Szijjártó Péter és Novák Katalin lesznek a vezetőik.

Nemzeti konzultációt indít a kormány a gazdaság újraindításáról, a stabil gazdaság megteremtéséről, a gazdaság megerősítéséről - jelentette be Orbán Viktor. Közölte: a nemzeti konzultáció célja, hogy egyetértési pontokat hozzanak létre a legfontosabb kérdésekben. A kormányfő elmondta: a konzultációban az emberek véleményét kérik majd arról, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emeljék, azzal, hogy ennek ellentételezéseképpen adókedvezményeket kell adni a kis- és közepes vállalkozásoknak. Hozzátette, emellett szeretnének megerősítést kérni az emberektől a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítése, valamint a hitelmoratórium ügyében, illetve a migráció és a klímaadó kérdésében is.

Újabb konzultáció indulFotó: Polyák Attila - Origo

Mi lesz a klímaadóval?

Kopogtat az ajtónkon egy éles vita a klímaadóról is – folytatta a kormányfő – jelezve: ez ügyben komoly nemzetközi vitába kell bocsátkozni Brüsszellel, de csakis akkor lehet ezt megtenni, ha a magyar emberek nagy része osztja a kormány álláspontját. Hozzátette,körülbelül egy tucat jogszabályjavaslat jelenik meg a következő hetekben, amelyek azt tartalmazzák, hogy a klímacél eléréséhez kiknek kellene viselni a terheket. – A kérdés, vállaljunk-e egy újabb rezsivitát Brüsszellel – hangoztatta Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, hogy a migránskvóta kérdése is szerepelni fog a konzultációban. – Magyarország mereven ellenezte, hogy a migránsokat szétosszák a tagállamok között. Szerintem fel kéne függeszteni legalább két évig a migrációs befogadást – jegyezte meg a kérdés kapcsán a miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy levélben elküldött konzultációs ív is lesz, de emellett elektronikus úton is ki lehet majd tölteni a konzultációt.

10 nap fizetett szabadság

Orbán Viktor egy új intézkedést is ismertetett, mégpedig hogy mindenki, aki a védekezésben részt vett (például ápolók, szociális dolgozók, területi közigazgatásban dolgozók), tíz nap szabadságot kapnak. Ezt kifizetni nem lehet, minden érintettnek ki kell vennie, hiszen az a cél, hogy pihenhessenek  – mondta, jelezve: az intézkedés részleteiről később adnak bővebb tájékoztatást.

10 nap fizetett szabadságot kapnak a védekezésben részt vevőkForrás: MTI/Balázs Attila

Orbán: Nem ezt várjuk a sportolóktól

A miniszterelnök a magyar-ír meccsen látott „térdelősdiről" is kifejtette a véleményét. Úgy fogalmazott, ezek a dolgok kultúrafüggőek. A magyar kulturális összefüggésben három esetben várt el az ilyen gesztus: a magyar ember a Isten előtt, a hazája előtt, és ha megkéri a szerelmének a kezét, akkor térdel le - sorolta Orbán.

A sportolóktól viszont Orbán Viktor nem azt várja, hogy letérdeljenek, hanem azt, hogy harcoljanak, és ha kell, akkor állva haljanak meg. Szerinte ettől függetlenül nem véletlenül terjed ez a gesztusrendszer ilyen gyorsan: egykori rabszolgatartó országok találták ki ezt a dolgot, de Magyarország sosem volt ilyen.Komoly morális teher ezzel együtt élni, de ezeket a terheket mindenkinek magának kell viselnie - mondta Orbán, hozzátéve, hogy a szurkolókkal ért egyet a kérdésben.

Meg kell erősíteni az egészségügyet

Kérdésre válaszolva a kormányfő kiemelte: sok mindent kell tenni, hogy megerősítsék a magyar egészségügyet, de átszervezésre nincs szükség, ilyesmiről nem tárgyalt a kormány – megerősítve, hogy semmilyen egészségügyi reform nem lesz.

A leggazdagabb magyarok friss listáját Orbán Viktor úgy kommentálta: ha az ember megnézi az első száz helyezettet, abból nyolcvan százalék még mindig baloldali, majd leszögezte: a magyar jobboldali hagyomány szerint üzletet és politikát nem lehet összekeverni.

Ez így volt Antall József, Boross Péter korában, és így van az én koromban is  – mondta, megjegyezve, hogy a baloldalon viszont nincs elválasztva az üzlet és politika, ezért a nagytőkések, a maguk módján sikeres üzletemberek (mint például Medgyessy, Bajnai, Gyurcsány) politikai szerepet is vállalnak. – Én a magunk hagyományát folytatom, üzleti kérdésekkel nem akarunk foglalkozni – szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor: A tudósok véleményére hallgatunkForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

– A kormány erőforrásait a vakcinákkal kapcsolatban az kötötte le, hogy készleteket halmozzon föl. Így volt ez a maszkokkal, tesztekkel, lélegeztetőkkel, és most az oltásokkal is. Ezeket a készleteket tárolni drága, de muszáj nagy készleteket tartani, hátha szükség lesz rájuk – mondta Orbán Viktor arra kérdésre, ami a vakcinák kereskedelmi forgalomba hozatalát feszegette. A kormányfő szerint, ha a védekezés végére értünk, akkor lehet elkezdeni gondolkodni azon, hogy milyen kondíciókkal lehet majd kereskedelmi forgalomban oltást kapni, de alapvetően támogatja azt, hogy lehessen választani. A tudományos közvélemény nagyobbik része most a vakcinák keverését támogatja, de mi a magyar tudósok véleményére fogunk adni – mondta Orbán.

Egy idő után minden vakcinával lehet majd utazni

A vakcinák hatékonyságát tesztelő vizsgálatról Orbán elmondta, várják az eredményét, sürgetik Kásler Miklós miniszternél.

A védettségi igazolványok kapcsán rámutatott: magyar védettségi igazolvány jelenleg van, ugyanakkor az uniósra még minimum júliusig várni kell.

Ennek kapcsán megjegyezte: a magyar védettségi igazolványra fel tudják vezetni azokat az adatokat is, melyeket az EU kér majd. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy Magyarország már 14 állammal kölcsönös megállapodást kötött arról, hogy elfogadják egymás igazolványait. Egy idő után minden vakcinával lehet majd utazni – vetítette előre, jelezve, hogy ő is érintett, hiszen kínai vakcinával oltották. Orbán Viktor szerint nem az korlátozza az utazásokat, hogy ki milyen vakcinával van beoltva, hanem egyes országok eleve nem engednek be teszt nélkül senkit, függetlenül a kapott oltás fajtájától. 

Ami nem elérhető a magyar állampolgárok számára, az ne legyen elérhető a miniszterelnök számára sem 

- tette hozzá a kormányfő, emlékeztetve, ezért nem ment például zárt kapus meccsre sem, hiába hívták meg.

Orbán Viktor: Mindenki azt kapja vissza, amit befizetett

Az szja-visszatérítés kapcsán a miniszterelnök egyértelműsítette: nem pénzosztásról van szó. Mindenki azt kapja vissza, amit befizetett, amiért megdolgozott, és amit átadott az államnak – szögezte le, majd megjegyezte, az adóhivatalnak ezen sokat és jól kell majd dolgoznia, hogy az érintettek mielőbb hozzájuthassanak a pénzükhöz.

"Nem pénzosztásról van szó"Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Niedermüller Péter kijelentésével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy a teljesítményéről majd a választópolgárok döntenek, az ő nemzetképe egyébként széles, szerinte azok is magyarok, akik inkább írek lennének.

A kínai kapcsolatokat firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta, hogy Magyarország sohasem foglalt állást a kínai állam ellen. Egy kormány sem, még a kommunizmus alatt sem. – Mindenki egyetért abban, hogy a következő évtized a keleti gazdaságok felemelkedésének éve lesz, ebben a gazdasági lehetőségben mindenki részt akar venni, és a németek futnak például az uniós országok közül az első helyen – fejtette ki álláspontját Orbán. Azon, hogy ebből idehaza politikai vita van, véleménye szerint semmi meglepő nincsen.

Egymillió feletti családon segíthetnek

Az is kiderült, hogy Orbán Viktor távol tartja magát a Gyurcsány-show részleteitől. Elmondása szerint ezt majd a Fidesz megteszi, de a miniszterelnöknek nem lenne helyes ezt kommentálnia.

Azon kérdésére, hogy hány családot érint majd az adó-visszatérítés, a miniszterelnök elmondta: a konzultációt még meg kell várni, de az érintett családok száma biztosan egymillió fölött van, egy családban legtöbbször két felnőtt adózik, tehát könnyű felszorozni. Az előzetes becslések szerint 530-580 milliárd forint visszaadásáról van szó. Orbán azt is közölte, hogy az átalányadót fizetőkre is gondoltak, de a részletkérdéseket még nem akarta bővebben érinteni, amíg nincsenek meg a konzultáció eredményei. A miniszterelnöknek azt a kérdést is feltették, hogy ő jogosult lesz-e az adó-visszatérítésre, mire azt válaszolta, hogy van egy kiskorú gyermeke, ezért igen. Orbán Viktor szerint egyébként a legjobb adókulcs a nulla, minél alacsonyabbak az adók, annál sikeresebb lesz a magyar gazdaság. Orbán szerint azért a gyerekes családoknak kell visszaadni a befizetett adót, mert a járvány őket „rángatta meg" a legjobban.

Kemény tárgyalások lesznek

A minimálbér-emelésről azt mondta, hogy a kormány szándékaival találkozik, hogy a járulékokat mindig csökkentsék, de az államot is működtetni kell. A kormányfő szerint kemény tárgyalások lesznek a munkaadókkal, ezzel együtt ők minél hosszabb megállapodást akarnak kötni.

Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán felidézte, hogy korábban már két alkalommal is találkozott a pápával, de hogy most is fog-e, az attól függ, hogy a pápa milyen találkozókat szeretne. A pápa egyszerre államfő és egyházfő. Amikor ideérkezik, az államfőnek kijáró tiszteletet kell megkapnia, egyúttal keresztény alázattal kell fogadni.

A helyzet annyiban speciális, hogy most nem kétoldalú államközi találkozóra érkezik, hanem egy világesemény vendége lesz, így kizárólag az ő döntése lesz, hogy milyen találkozókat szeretne -fogalmazott.

Ferenc pápa látogatása is téma voltForrás: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Ez nem választás kérdése

A vallásközi párbeszéd kapcsán Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy az idén nincs Tusnádfürdő, „pedig arra készült, hogy tisztázza, mit jelent a zsidó-keresztény tradíciókra épülő Magyarország." – Most talán írásban rögzíthetem, mitől keresztény egy társadalom – folytatta. A kormányfő azt mondta, ha a Szentatya jön, neki is azt szeretné mondani, hogy mi őrizzük a zsidó-keresztény hagyományon épülő identitásunkat, és hogy számunkra a kereszténység nem választás kérdése, hanem predesztináció.

Azt szeretnénk, ha a Szentatya ezt megérezné. Ez a mi sorsunk, nem választott világlátás, hanem kulturális közeg, ami adatott, elrendeltetett, és amelyet meg kell próbálnunk szépen berendezni - fogalmazott a miniszterelnök, kiemelve: a vallásközi párbeszéd egy érték, ebben mindig igyekszünk részt venni.

A baloldal csinált ebből politikai kérdést

Orbán Viktor újságírói kérdésre nem kívánta kommentálni, hogy Karácsony Gergely nyelvvizsgája ügyében vizsgálódik az Oktatási Hivatal. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ehhez annyit tett hozzá: az a helyes, ha valaki képesítésének megfelelő feladatot lát el.

A 2022-es választásokra kitérve Orbán Viktor leszögezte: január előtt nem fog kampánykérdésekkel foglalkozni. Hozzátette, szerinte úgy lehet választást nyerni, hogy jól kell kormányozni, a magyar emberek pedig megalapozott döntést tudnak majd hozni, hiszen van összehasonlítási alapjuk.

A Fudan Egyetem magyarországi kampusznyitására reagálva a miniszterelnök azt mondta: egy egyetem megalapításának kérdése felsőoktatási szakmai kérdés. A baloldal mégis úgy döntött, hogy politikai kérdést csinál az ügyből.

– Nem látok más megoldást, minthogy a budapesti polgárok népszavazás keretében el fogják dönteni, mit szeretnének.

Erre akkor kerülhet sor, ha már meglesznek a konkrét tervek és költségszámítások, ha már pontosan tudjuk, hogy miről van szó – fogalmazott a kormányfő. – Lesz egy népszavazás, ami jó alkalom arra, hogy mindenki bemutassa az érveit. Nekem vannak erős érveim – tette hozzá, megjegyezve: a népszavazást a fővárosi közgyűlés vagy akár párt is kezdeményezheti.

Emelték a biztonsági szintet

A futball Európa-bajnokság magyarországi rendezvényei kapcsán Orbán Viktor kiemelte, hogy bár biztonsági kérdésekről nem helyes részletesen beszélni a nyilvánosság előtt, de annyit mondhat, hogy döntéseket hoztak a biztonsági szintek emeléséről.

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: a kormány a nyáron nem számít tömeges felmondásokra az egészségügyben és a rendőrségnél sem, majd leszögezte, hogy a közbiztonság és az egészségügy nem szenvedhet csorbát. Egy járvány idején – folytatta – az emberi élet van veszélyben, azt kell menteni. Kiemelte, hogy a járvány elleni védekezés sikerességét a halálozásokban lehet mérni, az összehasonlítást pedig a többlethalálozási számokkal lehet megtenni. Nemzetközi összevetésben továbbra is a középmezőnyben szereplünk. Orbán egy másik kérdésre válaszolva hangsúlyozta: negyedik oltást is fel tud venni mindenki; ha erre szükség lenne a jövőben, a kormány felkészült a negyedik hullámra is.

Egyelőre nem lehet tudni, kell-e újabb oltásForrás: MTI/Krizsán Csaba

Stratégiai ágazatok

Orbán Viktor arról is szólt, miszerint ő kifejezetten szabad kereskedelem párti, hiszen az országnak az a jó, ha minél élénkebb gazdasági együttműködései vannak.Nem tudunk berendezkedni önellátásra, de a stratégiai ágazatoknál fontos, hogy többségi magyar tulajdon legyen. Szerintem nem jó egy országnak, ha a médiatulajdonosok többsége külföldi. De említhetném az energiaágazatot is, ahol az ellátás biztonságához szükséges eszközöket ugyancsak nemzeti kézben kell tartani. Vagy gondoljunk a 2008/2009-es válság idejére, amikor mindenki hazavitte a pénzét az anyaországba – idézte fel, majd leszögezte: az alapvető folyamatok befolyásolásához szükséges eszközökkel az országnak rendelkezni kell. A kormányfő emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben kivarázsolták a MOL 25 százalékát egy orosz vásárlónak, és csak komoly harcban, illetve tárgyalások árán sikerült visszaszerezni.

Túl sok jogköre van Brüsszelnek

Az Európai Unió jövőjéről szóló vita kapcsán a kormányfő arról beszélt, Brüsszelnek nemhogy túl kevés, sokkal inkább túl sok joga van, vagyis döntési jogköröket kéne elvenni tőle, ahhoz, hogy az Unió jól működjön.

Hozzátette: június 19-én lesz a szovjet csaptok kivonulásának 30 évfordulója, ekkor fogja a magyar kormány bemutatni azokat a gondolatokat, amelyeknek jegyében részt szeretne venni az EU jövőjéről szóló vitában.

Arra, hogy miért hoztak olyan szabályt, ami szerint zárt pályázaton döntenek arról, hogy kik üzemeltethetik vagy vehetik meg az állami kézben lévő kavicsbányákat, Orbán Viktor kifejtette: történt olyan eset, amikor valaki megvette a bányát, de aztán nem üzemeltette, hogy másokat kizárjon a versenyből. Ezt a helyzetet pedig a nemzeti kormány meg akarja előzni, ezért csak olyanokat hív meg a licitre, akikről tudják, hogy üzemeltetni fogják a bányát.

Orbán Viktor szerint túl sok jogköre van BrüsszelnekForrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Orbán Viktor: Ez indokolt

Arra a kérdésre, hogy indítják-e a 2022-es választáson Simonka Györgyöt, Orbán Viktor azt mondta, miután nincs ítélet, nem mond semmit, de egyébként is az adott választókerület dönt majd, hogy kit szeretnének indítani. Arra pedig, hogy Habony Árpád ad-e még tanácsokat a kormányfőnek, kiemelte: ennek semmilyen költségvonzata nincs.

A közérdekű adatigényléseket érintő kérdésre azt mondta, ő is indokoltnak tartja a jelenlegi 90 napos válaszadási idő rövidítését, sőt szeretné a veszélyhelyzeti szabályozás kivezetését minél hamarabb megvalósítani. Ezzel azonban meg kell várni az Európa-bajnokságot, hiszen akkor sok ember jön az országba, és nem lehet tudni, lesz-e esetleg újabb hullám.

Ez a legfőbb cél

Ha hazaköltöznének azok a tudósok, akik képesek mRNS-vakcina előállítására, azt állítanánk elő 

- mondta a kormányfő a magyar vakcinagyár kapcsán. "Beszéltem a pécsiekkel, akik osztrák tudósokkal dolgoznak együtt. És beszéltem Müller Cecíliával is. Még a pockok állapotáról is jelentést kaptunk, hogy hogy haladnak előre a vakcinafejlesztések. Nem állunk rosszul, azt mondják.

Jó együttműködésre számítunk az Egyesült Államok és Kína között. Egyébként NATO-csúcsra érkezik az amerikai elnök, ami hétfőn kezdődik. Donald Trump annak idején azt kérte, növelje Magyarország a hozzájárulását a NATO-hoz, meglátjuk, most mi a kérés - mondta a kormányfő egy másik kérdésre.