"Azt hittem egyszerű munkások, nem gondoltam, hogy migránsok"- ezt mondta az az iraki férfi, akit, amikor a rendőrök igazoltatták, 20 szír migránst vitt a teherautójával. Elvileg csak használt ruhákat árult Magyarországon, már hat éve. Persze a bíróság nem hitt neki, és három év börtönre ítélte.

Az iraki állampolgárságú, de közel 6 éve Magyarországon tartózkodási joggal rendelkező férfi használt ruhákat árult. És közben migránsokat próbált az országba csempészni.

Az ítélet szerint 20 szír migráns május 2-án a szerb zombori menekülttáborból eddig el nem fogott afgán migránsokkal Magyarországra indult érvényes okmányok nélkül azért, hogy a jogszabályokat megszegve átlépjen a határon.

A későbbi szállításért 4000-4500 eurót fizettek volna. Néhány nappal később a kora reggeli órákban a magyar-szerb határon felvette őket a használt ruhákat áruló áruló, Magyarországon élő iraki férfi, és céges teherautójával Ausztriába indult velük.

Migránsok (a fotó illusztráció)Forrás: Hans Lucas via AFP/Jérémie Lusseau / Hans Lucas/Jeremie Lusseau

Ajka-Bakonygyepes térségében állították meg a rendőrök, akiknek azt mondta, hogy nem tudott róla, hogy a teherautójában ülő emberek migránsok, munkásoknak gondolta őket.Ezt persze a bíróság nem hitte el, és embercsempészés miatt 3 év börtönre ítélte.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a férfi, az ügyvédje, és az ügyészség is három munkanap gondolkodási időt tartott fenn arra, hogy fellebbeznek-e.

Az iraki férfi addig is letartóztatásban marad.