Meg kell teremteni a feltételeit a közösségi élet mielőbbi újraindításának - mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A műsorban arról beszéltek, hogy a miniszter vezetésével feláll a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs. Erről Novák Katalin azt közölte, ez egy "széleskörű" operatív törzs lesz, állandó tagokkal és meghívottakkal. 

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszédet mond a Páratlan Szülő Díj ünnepélyes átadásán a budapesti Egyszülős Központban, 2021. június 7-énForrás: MTI/Illyés Tibor

A törzsben benne lesz mások mellett Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint Müller Cecília országos tisztifőorvos, és meghívottként Langerné Victor Katalin, a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár - sorolta a miniszter.

Novák Katalin szól arról is, ha lehetőség lesz rá és a gazdasági növekedés engedi, akkor jövőre visszakapják a befizetett személyi jövedelemadót a gyermekes családok.

Ez azt jelenti, hogy amit befizettek személyi jövedelemadóként a családok, abból kapnak vissza egy jelentős összeget, amelynek lesz egy felső értékhatára. Emlékeztetett: a kormány család- és gazdaságpolitikájának az az alapja, hogy az emberek a munkájukkal megkeresett pénzt minél inkább a családjukra, gyermekeikre fordíthassák.

Ezért csökkentjük folyamatosan a jövedelmet terhelő adókat, ezért vezettük be az egykulcsos adórendszert (...), és minél több gyermeket nevel valaki Magyarországon, annál kevesebb személyi jövedelemadót fizet" - jelezte a miniszter.

Hozzátette, bevezették a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességét, és jövőre a 25 év alattiak is ebben részesülhetnek.Novák Katalin hangsúlyozta, muszáj dolgozni ahhoz, hogy az ország működjön, mi így vészeltük át ezt a nagyon nehéz évet, "szemben más országokkal, ahol elkezdtek "osztogatni".

Hozzátette, a kormány nem megszorításokban, hanem lehetőségekben gondolkodik és előremenekül. Ráadásul a magas átoltottság miatt van esély arra, hogy a járványból Magyarország megerősödve kerüljön ki - tette hozzá.