Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának.

Szijjártó Péter azt mondta: lezárultak az Ukrajnával folytatott tárgyalások, a két ország a megállapodás értelmében elismeri egymás védettségi igazolványait.A miniszter emlékeztetett: a kormány hetek óta tárgyalásokat folytat több országgal arról, hogy tegyék lehetővé a beoltott állampolgároknak az utazást. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ezek a megállapodások - néhány kivételtől eltekintve - a kívántnál lassabban jönnek létre. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen Magyarország áll a legjobban Európában az oltással, és el kell fogadni, hogy az alacsonyabb átoltottságú országok lassabban mozdulnak. A tárgyalások során fontos szempont, hogy a szomszédos országokkal jöjjenek létre minél hamarabb a megállapodások, hogy az egymástól elszakított családok, barátok és közösségek minél előbb újra össze tudjanak jönni - mondta Szijjártó Péter. A miniszter hozzátette, hogy az egyeztetések tartanak, reményei szerint a következő hetekben újabb megállapodások születhetnek, azokról a tárgyalások lezárulása után adnak tájékoztatást.