Újraindult Budapesten a sétahajós-közlekedés, amely a koronavírus-járvány harmadik hullámának végével komoly lökést adhat a turizmus számára. A projekt 2012-ben Tarlós István vezetése alatt rajtolt el a fővárosban, az évek során pedig az egyik legnépszerűbb turisztikai szolgáltatássá nőtte ki magát Budapesten. Karácsony Gergely ennek ellenére úgy döntött, hogy az idei évben sem fogja elindítani a sétahajós utakat, ezért a kormány és a Magyar Turisztikai Ügynökség égisze alatt zajlik a szolgáltatás feltámasztása és lebonyolítása. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt arról az Origónak, hogy miért fontos mindez a főváros, a turizmus és a gazdaság számára.

A főváros helyett ismét a kormány nyújtott segítséget a koronavírus-járvány által egyik leginkább sújtott szektornak, a turizmusnak..A dunai hajózás régóta népszerű nem csak a magyarok, hanem a külföldi turisták körében is, ráadásul Budapesten különleges látvány fogadja azokat, akik a vízről tekintik meg Magyarország fővárosát és annak nevezetességeit.

A sétahajós utak először 2012-ben indultak el - amikor még Tarlós István volt Budapest főpolgármestere - és hamarosan sokak kedvenc turisztikai szolgáltatása lett. Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi baloldali polgármester viszont úgy döntött, hogy a tavalyi év után idén sem indítja újra a sétahajózást.

A kormány és a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére viszont a Mahart elindított egy új hajójáratot, ami a korábban üzemelő szolgáltatás helyére lépett.Nagyon fontos szempont volt, hogy a budapesti vagy éppen a vidékről és külföldről érkező turisták ne maradjanak sétahajós szolgáltatás nélkül- mondta Szentkirályi Alexandra Kormányszóvivő az Origónak adott interjújában.

Hozzátette, hogy a megújult szolgáltatás június 3-a óta igénybe vehető. Ennek keretében az érdeklődők egy körjáraton tekinthetik meg a legszebb dunai panorámát és Budapest belvárosi szakaszát. Mivel 2020-ban és 2021-ben sem kívánta a BKV elindítani a járatait, a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Mahart a BKK-val együttműködve a hét több napján is lehetőséget biztosít a BKK bérlettel rendelkezőknek az utazás ingyenes igénybevételére. Hétfő kivételével minden nap közlekedik a Mahart által üzemeltetett járat, ráadásul kedd, szerda és csütörtökön a havi vagy annál hosszabb bérlettel rendelkező utasok ingyenesen használhatják. A többi napon egy egész napos jegy 1000 forintba kerül.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a járvány harmadik hullámát letörni, és megkezdődött az élet, illetve a gazdaság újraindítása. Utóbbinak nagyon jelentős részét a turizmus teszi ki, ezért kell, hogy legyenek olyan attrakciók, amik ide tudják csábítani egyrészt a külföldi, másrészt pedig a főváros iránt érdeklődő belföldi turistákat is. - emelte ki Szentkirályi Alexandra.Emellett fontos az is, hogy a turizmus beindítása jelentős segítség lehet azoknak a vállalkozásoknak és családoknak, akik a szektoron belül dolgoznak, és akikre hatalmas terhet rótt a járvány - húzta alá.

A járatokat piaci alapon működteti a Mahart, mivel az elmúlt másfél évben a pandémiás helyzet miatt a budapesti hajótársaságok jelentős része elvesztette a bevételi forrását és gazdasági nehézségekkel küzd, a helyzet megoldása érdekében a Mahart saját hajói mellett több hajótársaságnak is lehetőséget nyújt az üzemeltetésben való részvételre.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a főváros a pénzügyi források hiányával indokolta a sétahajók leállítását. A kormányszóvivő szerint viszont a képet árnyalja, hogy a fővárosi önkormányzat jócskán költ olyan területekre, amelyek a saját megítélésük szerint fontosabban a turisztikai szektor megsegítésénél.

"A brüsszeli irodát például közel háromszor annyi pénzből működtetik – 112 millió forintból -, mint a korábbi városvezetés. Emellett év végi jutalmakat osztogattak a Városházán, tucatnyi tanácsadónak kell a több tízmillióra rúgó bérét kifizetni, vagy éppen a főváros botladozásai miatt olyan bírságok érik Budapestet, amelyek összege több mint 100 millió forintra rúg. - fejtette ki.

A Mahart által saját költségen üzemeltetett hajójárattal kapcsolatos további információk ITT érhetőek el.