A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy tíz nap fizetett többletszabadságot kapnak a védekezésben részt vevők – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a csütörtöki Kormányinfón. Az erről szóló kormányrendelet a mai Magyar Közlönyben található meg.

A jogszabály szerint két éven belül 10 nap többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, a katonák és a honvédségi alkalmazottak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és kormányhivatali dolgozók. A jogosultság több mint 170 ezer közszolgálatban dolgozót érint.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatónForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arról, hogy a többletszabadságra ki jogosult, a rendőrök esetében az állományilletékes parancsnok vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv szervezeti egységének vezetője, a katonák és kormányhivatali dolgozók esetében a munkáltatói jogkört gyakorló személy,

míg az egészségügyben és szociális intézményekben a munkáltató dönt.  

A kormány ezzel is szeretné kifejezni köszönetét és megbecsülését a védekezésben részt vevőknek, akik az elmúlt hónapokban segítették, hogy legyőzzük a járvány harmadik hullámát is, és végrehajtsuk Európa egyik legsikeresebb oltási programját.