Már csak arról szabad beszélni, amit a haladó baloldal megenged

GettyImageRank2 Color Image Horizontal POLITICS ORLANDO, FLORIDA - FEBRUARY 28: Former U.S. President Donald Trump addresses the Conservative Political Action Conference (CPAC) held in the Hyatt Regency on February 28, 2021 in Orlando, Florida. Begun in 1
Donald Trump a CPAC kongresszusán
Vágólapra másolva!
A közösségi oldalak, a nagy nemzetközi lapok döntik el, hogy az állampolgárok vagy a politikusok miről nyilváníthatnak véleményt, és miről kénytelenek csak azzal a kockázattal beszélni, hogy a nemzetközi médiában vagy különböző fórumokon lejáratják őket. Nekünk, magyaroknak van tapasztalatunk a cenzúráról, hiszen a kommunista időben már volt alkalmunk megélni, írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

A magyaroknak van tapasztalata arról is, hogy milyen az, amikor csak a balliberális média szólamai visszhangoznak minden csatornán, minden újságárusnál. A nyugati világ pedig csak most kezdi ízlelgetni azt a kifejezést, hogy a „Facebookon már nem tilos", vagy hogy a „tényellenőrök által engedélyezett tartalom".

Trump, amikor Kínát hibáztatta a koronavírusért, akkor a balliberális médiatérben szélsőjobboldali, fasiszta és idegenellenes jelzőkkel illették.

A Facebook és más közösségi oldalak már szinte azonnal tiltással válaszoltak az elnök posztjaira, gátolva így a demokratikus vita kibontakozását, és nem utolsósorban a vírus elleni védekezést is. Hiszen kulcsfontosságú lett volna feltárni a vírus terjedésének hatásfokát.

Donald Trump Forrás: AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Miután Biden lett az Egyesült Államok elnöke, bebizonyosodott, hogy az USA-Kína közti gazdasági és politikai kapcsolatok nem lesznek békésebbek vagy kiegyensúlyozottabbak, ezért a különféle baloldali lapok, amelyek korábban Trumpot Kína-ellenességgel vádolták, fokozatosan áthangolták magukat, és komoly Kína és a kínai vakcina elleni kampányba kezdtek. (Mellesleg pont akkor kezdtek a kínai vakcina elleni kampányba, amikor gyakorlatilag a vírus elleni védelmet jelentő gyógyszert az egyik legnagyobb kapacitással rendelkező nagyhatalom tudta előállítani.)

Ha meg akarjuk érteni, hogy miként működik a liberális véleményterror, akkor csak az elmúlt időszak eseményeit kell felelevenítenünk, és máris kirajzolódik előttünk egy, a diktatúrákra emlékeztető módszer. Kezdetben megpróbálják hitelteleníteni azt, aki kiáll a véleménye mellett, majd megpróbálják lejáratni. Így tettek Donald Trumppal is. Amikor ő beszélt a koronavírus kínai eredetéről, akkor összeesküvéselmélet-hívő konteós fasisztának bélyegezték, de aztán fokozatosan megváltozott a véleményük, amely a cikkek hangvételén is jól tetten érhető.

Kezdetben a 444 és csatolt szervei, többek között a Szabad Európa, folyamatosan negatív kontextusban írtak arról, hogy Trump Kínát emlegette a vírus kapcsán, sőt, a 444 egyenesen szélsőjobboldali tanácsadókat emlegetve kritizálja Trumpot:

„Az elmúlt napokban egyre hevesebb szópárbaj alakult ki Kína és az Egyesült Államok között a koronavírus-járvány kapcsán, a két világhatalom kölcsönösen a másikat vádolta a járvány kitöréséért. Ez nem kis részben azért alakult így, mert Donald Trump szélsőjobboldali tanácsadói hatására elkezdte szimplán kínai vírusnak nevezni a járványt."

A Szabad Európa pedig egyenesen konteónak tartja Trump elméletét:

Sőt, még egy külön cikket is szenteltek annak, hogy Trumpot összemossák a konteógyártókkal:

Látszik, hogy a baloldali médiumok vért izzadtak, hogy Trumpot hiteltelenítsék.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy vajon mi változott Trump óta?

Többek között pár nappal ezelőtt, május 27-én Soros hazai blogja, a 444 már arról írt, hogy: „A Facebook többé nem tiltja a felületén, hogy valaki azt állítsa, hogy a koronavírust emberek hozták létre, és úgy szabadult ki egy laborból."

Donald Trump Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Ízlelgessük csak a kulcsszavakat: A Facebook már nem tiltja. Tehát amiért Trumpot letiltották, azt már visszavonták, és mégis szabad beszélni arról, hogy akkor pontosan honnan is jött a vírus. Ezt egy nappal megelőzően, május 26-án a 444 tolmácsolásában ismét olvashattuk, hogy Biden utasította a hírszerzést, hogy 90 napon belül mondják meg, honnan ered a koronavírus.

De ha jobban megnézzük, a hírszerzésnek nem lesz nehéz megmondani a választ, hiszen pár héttel korábban, május 18-án már szintén megírta a 444, hogy: „a tudományos közélet egyre inkább hajlik arra, hogy a koronavírus egy laborból szabadulhatott el."

Természetesen mindent érdemes a kontextusában értelmezni.

Az amerikai-kínai gazdasági és politikai vetélkedés rányomja bélyegét. Nem is az volt a cél, hogy valamelyik fél mellett foglaljunk állást, a fenti folyamatok ismertetésével azt szerettük volna némiképp illusztrálni, hogy miként működik a világ nyugati szegletében a véleménymonopólium. Milyen az, amikor a balliberális újságok, közösségi oldalak elhallgattatnak politikusokat, szakértőket csak azért, mert nem illik az ő narratívájukba a mondanivalójuk. Trumpot fél évvel ezelőtt még tiltották azért, amit most már nyíltan hirdetnek, sőt már-már gyanúsan egyértelműen szájba rágják azokat.