Már hat szomszédos országgal van kölcsönös vagy egyoldalú beutazási egyezség. Véget érnek a rendszeres tájékoztatók, mert lezárult a harmadik hullám, ám ősszel újabb járványhullám érkezhet - derült ki az Operatív Törzs pénteki, egyelőre utolsó tájékoztatóján.

Kiss Róbert elmondta, hogy mostantól lehet falunapot szervezni. A falunapon életkorra való tekintet nélkül 1500 fő lehet, és koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta.

A falunapon is lehet zenés-táncos rendezvényt tartani, de itt nem kell védettségi igazolvány.Zenés-táncos rendezvényeken mostantól védettségi igazolvánnyal bárki részt vehet. Kiss Róbert közölte, hogy Magyarországra be lehet lépni védettségi igazolvánnyal és elismert külföldi védettségi igazolással. Albániával, Marokkóval és Ukrajnával bővült a lista, így már 16 országgal van kölcsönös megállapodás.

Újabb könnyítéseket jelentett be az Operatív TörzsFotó: Csudai Sándor - Origo

Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője arról beszélt, hogy az oltási program folyamatosan zajlik. Sikerült letörni a harmadik hullámot, és ezt alátámasztja a szennyvízben mért víruskoncentráció értéke. A vírus ennek ellenére nem tűnt el - tette hozzá. Galgóczi Ágnes szólt arról is, hogy a brit vírusvariáns okozta a harmadik hullámot, de más variánsok is sok hullámot indítottak. Ősszel újabb fertőzések alakulhatnak ki, és annak érdekében, hogy ezt megelőzzük, folytatni kell a védőoltási programot.

A magyar lakosság 54,5 százaléka átoltott - tette hozzá. 

Galgóczi Ágnes közölte, hogy levelet kaptak a háziorvosok, hogy buzdítsák az oltásra azokat, akik eddig nem tették azt meg. Megkezdődött a 12-15 évesek oltása, a szülők regisztrálhatnak a gyermekek adataival. A regisztráció néhány napos átfutás után élessé válik, és ezt követően lehet időpontot foglalni. Ez a korosztály Pfizer-vakcinát kap.

Kiss Róbert bejelentette, hogy megszűnik az Operatív Törzs tájékoztatója. Csak hétköznap közölnek majd adatokat a járványról és az oltási helyzetről, mivel a harmadik hullám lezárult.