Siratják a Clark Ádám téri ikonikus virágágyást a budapestiek - videó

Clark Ádám tér, Budapest , körforgalom, virág,kerékpárút, biciklisáv,  - a tönkretett, lebetonozott virágágyás, a körforgalom közepére festett biciklisáv, 2021.06.11.
Vágólapra másolva!
Van, aki szerint, ha nem állítják vissza a virágágyást, a budapestieknek tiltakozniuk kell. A legtöbben csak remélik, hogy viszontlátják még az ikonikus virágágyást.
Vágólapra másolva!

Az ikonikus virágágyást aszfalttal borították le, helyén sárgával felfestett bicikliút áll most: a budapestiek legnagyobb szomorúságára. A kör alakú ágyás története régre nyúlik vissza, és szimbolikus is - írja a Ripost.

Clark Ádám tér Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Clark Ádám téren található körforgalmat 1949-ben alakították ki, miután elbontották a helyén álló Budai Takarékpénztár, Ybl Miklós által tervezett épületét.1956-ban tank állt a Clark Ádám tér virágágyásának közepén. Majd úgy ültették be virággal, hogy kiadja a kommunista jelképet: az ötágú vörös csillagot.

1989. szeptember 22-én aztán megszüntették a virágokból formált ötágú vörös csillagot, és kör alakúvá rendezték át a Clark Ádám téren a virágágyást, amely

azóta is az ország legismertebb és legtöbb fotón szereplő virágágyása lett.

Azt már kevesebben tudják, hogy a Lánchíd szíve is a Clark Ádám tér alatt rejtőzik.

Itt található a híd feszítőkamrája, a lehorgonyzó kamra. Ide csapóajtón át lehet lejutni.

A kőoroszlánoknál alábukó láncköteg itt végződik 40 méter vastag betonba ágyazva. A karbantartás idején egy meglehetősen szűk odúban kell végigkúszniuk a szakembereknek a láncok mentén. A vasszerkezet 1914-ben, a felújítást követően került ide, maga a kamra már a kezdetektől itt van. Az 1848–49-es szabadságharc idején az osztrákok fel akarták robbantani, hogy megakadályozzák a magyar átkelést, de Clark Ádám elárasztotta a termet. Felülről közel 1000 tonna ellensúly feszíti a lánckötegeket. Remélhetőleg nem sérül meg a híd felújítása közben.

A budapestiek nem véletlenül szomorúak most.

- mondta egy budapesti hölgy.

Egy, az Alagút felett lakó pár a Ripostnak azt mondta,

ők pont a virágágyásra láttak rá, és most úgy érzik, mintha megszüntették volna a kertjüket.

Akad, aki nemes egyszerűséggel csak annyit mond: inkább virágágyás, mint kerékpárút!