Elfogott a rendőrség egy 30 éves adonyi és egy 24 éves budakalászi lakost, akik június elején kicsaltak egy idős embertől csaknem félmillió forintot - írta honlapján a rendőrség. A csalóknak több áldozata is volt, akik szinte mindenüket odaadták a bűnözőknek.

A páros azt mondta az idős embernek, hogy a lányát bűncselekmény elkövetésén érték tetten, és ügyvédi költség miatt azonnal nagyobb összegre van szükség.

A csalók az idős asszony lakásához mentek, ahol a férfi magát ügyvédnek kiadva az időskorú 460.000 forint megtakarítását elvette,  és azzal a helyszínről távoztak.

A nyomozás szerint egy eddig ismeretlen tettes külföldi telefonszámról 2021 májusában és június elején Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád megyében több tucat idős hölgyet hívott fel, amelynek során magát a sértettek unokájának, gyermekének adta ki.

A hívó azt állította, hogy a rendőrök nála kábítószert találtak, amennyiben nem ad részére pénzt, úgy börtönbe kerül. A pénzért egy ügyvédet küld.

Több sértett elhitte ezt az állítást, és a helyszínre érkező 30 éves férfi és bűntársa részére átadták a különböző összegű megtakarításaikat. Egyes esetekben a sértettek 

arany ékszereiket, bankkártyájukat, a PIN-kóddal együtt  – bocsátották az ügyvédnek hitt csaló rendelkezésére.

Az eddigi adatok alapján a módszerrel megközelítőleg 20 millió forint kárt okoztak.