Eltűnt 15 millió forint gyerekeknek gyűjtott pénz Érden

Vágólapra másolva!
Berczi Zita, az Érdi Úszó Sport Kft. volt vezetője nyílt levélben fordult Bősz Anett, DK-s képviselőhöz annak érdekében, hogy az általa kiharcolt 15 millió forintos támogatást a gyerekek ingyenes nyári táboroztatására fordítsa az érdi önkormányzat. Nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy a kifejezetten erre a célra gyűjtött pénzt a baloldali városvezetés elrakta.   
Vágólapra másolva!

Az Origo elsőként számolt be arról, hogy Érd baloldali vezetése hogyan verte szét az ország egyik legsikeresebb úszóklubját, az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft.-t. Az egyesület többek között felnevelte azt a Milák Kristófot, aki 2019-ben úgy nyert felnőtt világbajnoki aranyat, hogy megdöntötte Michael Phelps úszófenomén világcsúcsát.

Csakhogy mindez nem jelentett semmit az új baloldali városvezetésnek: mivel az Érdi Úszó Sport vezetője, Berczi Zita a volt fideszes polgármester, T. Mészáros András felesége, ezért a szervezetnek nem volt maradása. Egy tavaly júliusi testületi döntéssel az önkormányzat Érdi Vízisport Kft. néven új úszóklubot szervezett, kihúzva Berczi klubja alól a talajt. Így a szakembertől „elvették" a dolgozóit, az edzőit, a versenyzőit, a vízfelületét, és odaadták az új klubnak. Más szóval: az Érdi Úszó Sportot kivégezték.

Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. növendékei Forrás: Origo

Ennek ellenére Berczi Zita kijárta, hogy az idei éves támogatást, 15 millió forintot ne a megsemmisített egyesülete, hanem Csőzik Lászlóék új klubja kapja. Így az összeg nem ment kárba, azonban a szakembernek volt egy fontos kikötése: a kiharcolt pénzt fordítsák az úszni vágyó gyerekekre, úgy, hogy nyári táboroztatásukat ingyenessé teszik.

Ez történt májusban, azóta pedig semmi hír arról, hogy az önkormányzat lépett volna az ügyben. Éppen ezért Berczi Zita hétfőn nyílt levélben kérte meg Bősz Anettet, a DK frakcióvezető-helyettesét: járjon el férjénél, Csőzik László polgármesternél annak érdekében, hogy a nyári úszótáborok ingyenesek lehessenek az Érden úszó gyermekek számára. A volt sportvezető a baloldali politikusnak címzett levelében fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem szeretné, ha az általa kiharcolt pénz másra menne.

A szakember egyébként megkereste Aradszki Andrást, a térség kormánypárti képviselőjét is az ügyben. Akárcsak Bősztől, a súlyos lefolyású koronvírus-fertőzésből felépülő kormánypárti politikustól is azt kérte, ne hagyja, hogy másra menjen a pénz.