Hamarosan megszűnnek a kihelyezett oltópontok, és Magyarország átáll a készenléti vakcinálásra. Ez azt jelenti, hogy már regisztráció nélkül bárki jelentkezhet a háziorvosnál az oltásért.

"A tömeges oltási rend során lehetett menni háziorvoshoz, oltópontokra, kórházakba vakcináltatni, ezt most az úgynevezett készenléti oltási rendszer váltja fel – mondta a Borsnak Rusvai Miklós. A virológus ugyanakkor hangsúlyozta:

ez nem azt jelenti, hogy aki akar, az nem kap oltóanyagot.

– Annyi változik, hogy nem szükséges regisztrálni, hanem bárki jelentkezhet vakcinára a háziorvosánál, mert van készlet bőven. Senkinek sem kell attól félnie, hogy nem kap védettséget, ha akar, mert több oltóanyagból is áll rendelkezésre – mondta Rusvai Miklós. 

Indulhat a 12-15 évesek oltása is

Év végéig 17 millió adag vakcina fog Magyarország rendelkezésére állni, ez akár egy újabb járványhullám esetén is elegendő lenne. Rusvai szerint így most már csak az nem tudja beoltatni magát, aki nem akarja.

Egy nőt beoltani készülnek a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina második adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton NagykállóbanForrás: MTI/Balázs Attila

A kormány múlt hét végén engedélyezte, hogy megkezdődhessen a 12-15 évesek oltása is. Ha regisztráció útján szeretné a szülő elindítani a gyermek beoltatását, akkor az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, tajszámát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit.

– A 15 év alattiak oltása jelenleg csak és kizárólag Pfizer-vakcinával lehetséges, Pfizer-oltások most még a kórházi oltópontokon is foglalhatók – árulta el Rusvai doktor, aki szerint ennek a korosztálynak ez a legjobb oltóanyag, ez adja a legjobb immunizációt, és minimális panasz érkezett rá.