A Metropol megnézte, milyen állapotok uralkodnak a Lánchíd-felújítás körül, és megkérdezte az arra járókat, mit gondolnak arról, hogy a főváros ledózeroltatta a népszerű és látványos virágágyást.

"Döbbenetes látvány fogad minket a Clark Ádám téren: eltűnt a gyönyörű virágágyás, ami sok-sok évtizede volt ott, és hála a "zöld" városvezetésnek, betontenger van a helyén. Épül egy körforgalom biciklisávval – de olyan, ami még a biciklisták szerint is életveszélyes. A forgalmat pedig biztos meg fogja akasztani, ahogy autósok és biciklisek kerülgetik egymást a szűk helyen" - írja a lap. 

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a főváros a napokban forgalomcsökkentésre hivatkozva leaszfaltozta a Clark Ádám téri virágágyást. Karácsony Gergely azzal magyarázta a lépést, hogy a területet – a Lánchíd felújítása miatt – átmenetileg bevonják a forgalomba, hogy „enyhítsék az autósok kellemetlenségeit". A főpolgármester ígérete szerint „a felújítási munkálatok végével nemcsak a Lánchíd, hanem a virágágyás is szebb lesz."

Egyelőre nem így fest, legalábbis a Metropol által megkérdezett járókelők szerint. A lap a kérdés kapcsán megszólaltatott több budapestit és arra járót, akik egységesen elítélték a főváros lépését. Többen is azzal érveltek, hogy így balesetveszélyes lesz a helyszín, és drasztikusan csökken a zöldfelület. 

Clark Ádám térFotó: Csudai Sándor - Origo

A Metropol stábja péntek és vasárnap között több alkalommal is a helyszínen járt, ahol azt tapasztalta, hogy "a kerékpárosok összevissza kerekezgetnek a környéken: volt, aki a járdán, volt, aki a zebrán keresztbe, de olyan is, aki életét kockáztatva az autók között."

"Amikor kész lesz a körforgalom, ez lesz az állandó helyzet: milliméterekre lesznek egymástól a kocsik és a biciklik. Már most is több majdnem-balesetet láttunk egy-egy figyelmetlenebb autós vagy biciklis miatt, hány baleset lesz akkor, ha átadják ezt a "kevert" körforgalmat?" - tették hozzá, kiemelve, hogy a főpolgármester kiütötte a biztosítékot a budapestieknél.

Szerintük csak azért semmisítette meg az ikonikus virágágyást, hogy itt is biciklisávot alakítson ki, ami ráadásul még életveszélyes is lesz.

Rákosi MátyásForrás: --
A virágágyás túlélte Rákosit, Kádárt, azonban Karácsonyt már nem

1949-ben jött létre a körforgalom a Lánchíd tövében, Magyarország ikonikus pontján: Széchenyi hídjától számítjuk a távolságokat, itt van a 0-s kilométerkő.

Az 56-os forradalom idején tankok taposták a körforgalmat, de a virágágyás megmaradt. A kommunisták utána vörös csillagot formáltak belőlük.

Ez a rendszerváltással megszűnt, 1989. szeptember 22-én megszüntették a virágokból formált ötágú vörös csillagot, és kör alakúvá rendezték át a Clark Ádám téren a virágágyást – ami túlélte Rákosit, Kádárt, a szovjet tankokat, de a "baloldali zöldpolitikát" már nem.