Jelentős adóemelés és kórházbezárás szerepel a baloldal választási programjában - mindez az Országgyűlés hétfői, napirend előtti felszólalásaiból derült ki. A baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc a kormányzati adócsökkentési terveknek ment neki.

A baloldal álhíreket gyártott a járvány során, miközben a sikeres oltási programnak köszönhetően a magyar gazdaság jóval hamarabb nyithatott, és már a nyáron elérheti a 2019-es teljesítményét 
- mondta Selmeczi Gabriella. A Fidesz frakcióvezető-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldallal szemben a kormány nem elvett, hanem a 25 éven aluliaknak adómentességet adott, és fokozatosan visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. A politikus külön szólt a hitelmoratórium bevezetéséről, ami többszázezer családnak segített. Aki gyermeket nevel, az kapja vissza a befizetett adóját 2022-ben - mondta a képviselő. Az intézkedés több mint egymillió embert érint - mondta Selmeczi Gabriella. 

Selmeczi Gabriella: Aki gyermeket nevel, az kapja vissza a befizetett adóját 2022-benForrás: MTI/Bruzák Noémi

Rétvári Bence minderre azt válaszolta, hogy a baloldal tavaly április óta halálkampányt folytat Magyarországon. A parlamentben egyszer sem lehetett számítani a baloldalra, és ők voltak azok, akik a keleti vakcinák ellen benyújtottak egy javaslatot. Felidézte, hogy egy DK-s politikus szerint a kórházak 45 százalékát be kell zárni. Hogyan lehetett volna így védekezni? Rétvári szót arról is, hogy Gyurcsány Ferenc egy héttel ezelőtt is kiállt a vizitdíj mellett.

Előrébb járunk

Sikeresen és eredményesen védekeztünk a világjárvánnyal szemben - mondta Simicskó István napirend előtt. A KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy a baloldalra nem lehetett számítani a védekezésben, hanem oltásellenes kampányt folytattak. A kormány a gazdasági újraindítást szolgáló költségvetést tett le az asztalra, és a magyar családok boldogulását segíti.

Schanda Tamás válaszában azt mondta, hogy az elmúlt időszak bebizonyította, hogy milyen fontos az emberek összefogása és a patrióta gazdaságpolitika. Az ITM államtitkára közölte, hogy a válsághelyzetben Brüsszel béna kacsaként viselkedett, miközben a baloldal akkor nyitott volna, amikor zárni kellett, és akkor zárt volna, amikor nyitni kellett volna. Az oltásoknak köszönhetően egy-másfél hónappal járunk előrébb, mint más államok - tette hozzá.

Semmit sem változtak Gyurcsányék

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője napirend előtt Márai Sándor, Egy polgár vallomása című regényéből idézett. A bukott kormányfő élesen bírálta a kormányzati adócsökkentési terveket. Dömötör Csaba válaszában azt mondta, hogy Márai kommunizmussal kapcsolatos nézeteit is idézhette volna. Gyurcsány ezt követően üvöltözni kezdett, majd pedig Kövér László házelnök utasította helyre. Az államtitkár szólt arról is, hogy a DK logója egy gumilövedék is lehetne. Önök semmit sem változtak, mivel minden olyan embert fenyegetnek, akik nem értenek egyet a politikájukkal - tette hozzá. 

Most Gyurcsány Ferenc üvöltözött a parlamentbenForrás: MTI/Kovács Tamás

Börtönnel fenyegetnek másként gondolkodókat, egy egykori kommunista diktátor házából. Ha a baloldal kapna lehetőséget, akkor drasztikus adóemelés lenne. Karácsony 25-30, a Momentum 25 százalékos átlagos adót akar - mondta Dömötör Csaba.

Az Önök jelöltje, Karácsony 19 százalékra emelné a társasági adót. Szétszednék a családtámogatási rendszert. Míg ez a kormány a 25 éven aluliaknak adómentességet ad, addig Önök azt mondták, hogy el lehet innen menni - emlékeztetett Dömötör Csaba.

A Jobbik azzal az emberrel szövetkezett, aki elvett az emberektől

Egy vicc jutott eszembe a felszólalásáról: egy férfi a színházban azt kérdezi, hogy van-e az első sorban jegy, az eladó azt mondja, hogy van, minderre pedig a férfi azt közölte, hogy nem kéri, mert nagyon rossz előadás lehet, ha az első sorban van még jegy - így reagált Orbán Balázs Jakab Péter (Jobbik) felszólalására. A Miniszterelnökség államtitkára felidézte, hogy a Jobbik korábban élesen támadta Gyurcsányt, míg most belesütötték őket a tortába. Az Ön szövetségese az az ember, aki a magyar emberektől elvette a tulajdont.

Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik semmit sem tett a vírus elleni védekezésben, sőt a keleti vakcinák ellen hergeltek.

Önök korszakot váltanának,  a 2010 előtti korszakot hoznák vissza - így reagált Rétvári Bence, az Emmi államtitkára Tóth Bertalan (MSZP) felszólalására. Felháborító, hogy a baloldal azt a tervet támadja, amelynek révén a járványban leginkább érintett magyar családok visszakapják a befizetett személyi-jövedelemadójukat - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a baloldal 8 év alatt 50 ezerről 72 500 forintra tudta emelni a minimálbért, míg az elmúlt években sikerült 160 ezer fölé emelni a minimálbért.

Rétvári Bence: A 2010 előtti korszakot hozná vissza a baloldalForrás: MTI/Kovács Tamás

Káoszt csinált Budapesten az ellenzék

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta Szabó Tímeának (Párbeszéd), hogy a kabinetet érdeklik a Fudan-egyetem ügyében elmondott vélemények. Egyébként sem hitelfelvételről, sem konkrét tervekről nem lehet beszélni az egyetem ügyében. Ha meglesznek a konkrétumok, akkor a kormány támogatja a népszavazást - mondta az államtitkár. A diákváros és az egyetem együttesen is megvalósítható - tette hozzá. Ha pedig a lakhatásban szeretnének segíteni, akkor ne támadják folyamatosan a kormányzati otthonteremtő programokat. A járvány alatti támadó politikát továbbra is fenn akarja tartani az ellenzék, és nem cselekednek ott, ahol kellene. Az utóbbira a legjobb példa a budapesti közlekedési helyzet. Önök csak annyit mondanak, hogy akik a dugóban ülnek, azok menjenek gyalog. Az utóbbi az elmúlt évek legcinikusabb megjegyzése. Mindezt pedig súlyosbítja, ahogyan a fejlesztéseket időzítették - ismertette Dömötör Csaba.

"Nem lehet más a politika"

Volt régebben egy párt, amelyik meg akarta változtatni a politikát, de aztán sok viszály után ez a párt feladta korábbi elveit - így reagált Schanda Tamás, az ITM államtitkára Keresztes László Lóránt (LMP) felszólalására. Mostanra ott tartanak, hogy teljesen betagozódtak a Gyurcsány-kórusba, és ezt bizonyítja álhírekkel hemzsegő felszólalása is - tette hozzá. Úgy látszik, hogy nem lehet más a politika. Schanda Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az LMP nagyban támadja azokat az intézkedéseket, amik a magyar fiatalok versenyképes tudását alapozzák meg.