Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a vakáció. A családok helyzetének segítéséért, valamint a tanulók felzárkóztatásáért a tanítást követő két hétben az iskolák 1-8. évfolyamain meg kell szervezni a gyermekfelügyeletet, ahol ezt a szülők igénylik, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a június 29-ig tartó gyermekfelügyeleti időszak az általános iskolákat, valamint a 6. és 8. évfolyamos gimnáziumok 5-8. osztályait érinti.

A felügyelet alatt

  • napközi,
  • szakkör,
  • sportfoglalkozás,
  • fejlesztőfoglalkozás,
  • egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő és
  • felzárkóztató foglalkozás egyaránt szervezhető,

amennyiben pedagógiai szempontból ez indokolt, írták.

Ha egy tanuló a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába, és ott gyermekfelügyeletben nem tud részt venni, a lakóhelyén működő iskola látja el a felügyeletet.

A berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai átsétálnak a helyi református templomba ballagásuk előtt 2021. június 11-énForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az óvodai feladatellátás a nyári időszakban is folytatódik, az Emmi ezzel kapcsolatban külön levélben kérte az óvodák fenntartóit, hogy a pedagógusok szabadságolása és a nyári időszakra időzített esetleges felújítások, karbantartások elvégzése mellett is folyamatosan biztosítsák a gyermekek fogadását és nevelését, ismertették.

Az elmúlt napokban megjelent az emberi erőforrások miniszterének rendelete a 2021/2022-es tanév rendjéről, amely részletesen tartalmazza a következő tanév főbb eseményeit, az érettségi vizsgák, az országos mérések és a tanítási szünetek ütemezését.

A szeptember elsején induló új tanévben korlátozásmentes jelenléti oktatás várható.

 A közleményben az Emmi megköszönte a pedagógusok, az óvodai és iskolai dolgozók és a köznevelési intézmények valamennyi munkatársának munkáját.