Több mint háromszáz településen védekeznek a héten szúnyogok ellen - írja az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja.

Az oldal azt írja, hogy országos szúnyogírtási program idén április 22-én indult.

Azóta folyamatosan zajlott a lárvák elleni biológiai védekezés.

A következő napokban az ország tizenhárom régiójában földi kémiai gyérítést végeznek. A Duna teljes szakaszán: a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyarban, a fővárosban, a Csepel-sziget településein, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén. 

Folytatódik a szúnyogirtásForrás: H. Szabó Sándor

Emellett lesz még gyérítés a Tisza mentén, a Tisza-tónál, az Ipoly környéki településeken, valamint a Körösök vidékén lesznek ilyen kezelések. Ezek 318 települést, mintegy 90 ezer hektárt érintenek.

Hogyan az zajlik az irtás?

A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki, elsősorban a települések lakott belterületén.

Kétféle módszert használnak a szakemberek:

  • A melegködképzéses technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható.
  • Az ULV eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsősorban ezzel az eljárással találkozhatunk.

A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával a hatóanyag lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés.