Kitálalt egy MSZP-s alpolgármester a baloldal előválasztási komédiájáról

Vágólapra másolva!
Egy MSZP-DK alku eredményeként visszaléptették az előválasztásról Tóth Imre, XV. kerületi alpolgármestert, aki a történteket követően nem tartotta magában, mit gondol a demokratikus "versenyről." Bár a szocialista politikus az egyik legesélyesebb jelölt volt helyben, akarata ellenére, megalázó módon kellett visszalépnie. Ahogy arról már a kezdetek óta írunk mi is, az elmúlt időszakban egyre több baloldali politikus beszél arról, hogy az előválasztás nem több színjátéknál.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt időszakban az Önök támogatásának köszönhetően egyértelművé vált, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltként indulhatok az előválasztáson. Sajnálom, hogy a Demokratikus Koalíció azért kezdeményezett tárgyalásokat a pártom vezetésével, hogy megakadályozza ezt. Más körzetekben való DK-támogatás feltétele az én visszaléptetésem volt" - írta a XV. kerületi önkormányzat hivatalos lapjában, a XV. kerületben Tóth Imre, szocialista alpolgármester, aki támogatóit tájékoztatta a legújabb fejleményekről.

A politikus soraival félreérthetetlenül arra utalt, hogy a korábbi ígéretek ellenére a baloldali pártok vezetői a háttérben döntenek arról, ki indulhat az úgynevezett előválasztáson, és ki lehet a közös jelölt a körzetekben. Bár helyben Tóth számított az egyik legesélyesebb indulónak, végül áldozatul esett a politikai alkudozásoknak, és így már csak a partvonalon kívülről figyelheti az eseményeket.

A szocialista alpolgármester arról is írt, hogy akarata ellenére kellett visszalépnie: "a döntés megszületett, visszaléptettek, így nem vehetek részt jelöltként az előválasztáson. Fegyelmezett politikusként a döntést tudomásul veszem, de nem értek vele egyet."

Majd pár sorral később sokat mondóan idézőjelbe tette a verseny szót, és azt kifogásolta, hogy a pártelitek akadályozzák a jelöltek demokratikus kiválasztását. "Az előválasztás pont arról szól, hogy egy demokratikus "versenyben" a jelöltek közül a választók mérlegeljenek, és döntsenek, ki képviselje őket az országgyűlési választáson a Fidesszel szemben. Ezt nem akadályozni kell, és félni tőle, hanem pestiesen szólva "beleállni" - fogalmazott a kigolyózott szocialista politikus, aki Friedrich Nietzsche gondolataival üzent támogatóinak a kerületi lapban.

Forrás: Origo

Az elmúlt időszakban több baloldali politikus is hasonlóan vélekedett. "A sorozatos visszalépések miatt az előválasztás kezd színjátékjelleget ölteni. (...) Ebben a helyzetben komolyan át kell gondolni, hogy ebben a szomorújátékban érdemes-e szerepet vállalni" - Hadházy Ákos a múlt héten ezt írta az előválasztásról, miután Gyurcsány Ferenc "ellenfelét", Tóth Csaba, MSZP-s képviselőt jelölte ki közös jelöltnek Zuglóban.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester hasonlóan látja a helyzetet, egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a pártelitek sokszor szeretnék a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt.

A Fidesz-KDNP régóta állítja, hogy az előválasztás egy előre megrendezett színjáték, Gyurcsány Ferenc egyszemélyes show-ja, ahol a szerepek és a pozíciók előre le vannak osztva.

Ezt látszik igazolni, hogy a baloldali pártok az ország egyre több körzetében állapodtak meg az egyéni indulókról színfalak mögött. Az elmúlt hetekben folyamatosan lépnek vissza a pártok egymás javára. Arról pedig nem is beszélve, hogy a közös miniszterelnök-jelölt személyéről is döntés született: Gyurcsány régi emberét, egykori alkalmazottját, Karácsony Gergely főpolgármestert jelölte ki a feladatra.