Egy MSZP-DK alku eredményeként visszaléptették az előválasztásról Tóth Imre, XV. kerületi alpolgármestert, aki a történteket követően nem tartotta magában, mit gondol a demokratikus "versenyről." Bár a szocialista politikus az egyik legesélyesebb jelölt volt helyben, akarata ellenére, megalázó módon kellett visszalépnie. Ahogy arról már a kezdetek óta írunk mi is, az elmúlt időszakban egyre több baloldali politikus beszél arról, hogy az előválasztás nem több színjátéknál.

"Az elmúlt időszakban az Önök támogatásának köszönhetően egyértelművé vált, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltként indulhatok az előválasztáson. Sajnálom, hogy a Demokratikus Koalíció azért kezdeményezett tárgyalásokat a pártom vezetésével, hogy megakadályozza ezt. Más körzetekben való DK-támogatás feltétele az én visszaléptetésem volt" - írta a XV. kerületi önkormányzat hivatalos lapjában, a XV. kerületben Tóth Imre, szocialista alpolgármester, aki támogatóit tájékoztatta a legújabb fejleményekről. 

A politikus soraival félreérthetetlenül arra utalt, hogy a korábbi ígéretek ellenére a baloldali pártok vezetői a háttérben döntenek arról, ki indulhat az úgynevezett előválasztáson, és ki lehet a közös jelölt a körzetekben. Bár helyben Tóth számított az egyik legesélyesebb indulónak, végül áldozatul esett a politikai alkudozásoknak, és így már csak a partvonalon kívülről figyelheti az eseményeket.

A szocialista alpolgármester arról is írt, hogy akarata ellenére kellett visszalépnie: "a döntés megszületett, visszaléptettek, így nem vehetek részt jelöltként az előválasztáson. Fegyelmezett politikusként a döntést tudomásul veszem, de nem értek vele egyet."

Majd pár sorral később sokat mondóan idézőjelbe tette a verseny szót, és azt kifogásolta, hogy a pártelitek akadályozzák a jelöltek demokratikus kiválasztását. "Az előválasztás pont arról szól, hogy egy demokratikus "versenyben" a jelöltek közül a választók mérlegeljenek, és döntsenek, ki képviselje őket az országgyűlési választáson a Fidesszel szemben. Ezt nem akadályozni kell, és félni tőle, hanem pestiesen szólva "beleállni" - fogalmazott a kigolyózott szocialista politikus, aki Friedrich Nietzsche gondolataival üzent támogatóinak a kerületi lapban. 

Forrás: Origo

Az elmúlt időszakban több baloldali politikus is hasonlóan vélekedett. "A sorozatos visszalépések miatt az előválasztás kezd színjátékjelleget ölteni. (...) Ebben a helyzetben komolyan át kell gondolni, hogy ebben a szomorújátékban érdemes-e szerepet vállalni" - Hadházy Ákos a múlt héten ezt írta az előválasztásról, miután Gyurcsány Ferenc "ellenfelét", Tóth Csaba, MSZP-s képviselőt jelölte ki közös jelöltnek Zuglóban.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester hasonlóan látja a helyzetet, egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a pártelitek sokszor szeretnék a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt.

A Fidesz-KDNP régóta állítja, hogy az előválasztás egy előre megrendezett színjáték, Gyurcsány Ferenc egyszemélyes show-ja, ahol a szerepek és a pozíciók előre le vannak osztva.

Ezt látszik igazolni, hogy a baloldali pártok az ország egyre több körzetében állapodtak meg az egyéni indulókról színfalak mögött. Az elmúlt hetekben folyamatosan lépnek vissza a pártok egymás javára. Arról pedig nem is beszélve, hogy a közös miniszterelnök-jelölt személyéről is döntés született: Gyurcsány régi emberét, egykori alkalmazottját, Karácsony Gergely főpolgármestert jelölte ki a feladatra.