Az ügyészség múlt héten szerdán bíróság elé állította azt az ukrán férfit, akit tetten értek Duka közelében múlt hétfőn, amint három szír migránst próbált eljuttatni az osztrák-magyar határhoz.

A férfi 2019 óta és Magyarországon, ahol állandó munkahellyel és tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

Emellett májusban

jelentkezett egy népszerű közösségi oldalon közzétett hirdetésre, amiben sofőrt kerestek. Az ismeretlen hirdető telefonon vette fel vele a kapcsolatot, akinek 30.000 forintot ajánlott utanként.

 Ezután a férfi a megbízója utasításait követve

kocsival elment Kiskunhalas közelébe június 7-én reggel, ahol már várta a három szír migráns, akik korábban jogellenesen, iratoknélkül jutottak be Magyarországra Szerbiából afgán embercsempészek segítségével.

A sofőr felvette a három férfit, majd elindult a magyar-osztrák államhatár felé a megbízó által megadott koordinátákat követve.
A rendőrök megállították az autót délelőtt 11 órakor a 8. számú főúton Duka közelében és az ukrán sofőrt a migránsokkal együtt elfogta.A sárvári bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően embercsempészet miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit két év felfüggesztett börtönre ítélt, emellett négy évre kiutasította az ország területéről. A sárvári ügyészség fellebbezett az ítélet súlyosítása, a büntetés felfüggesztésének mellőzése és a vádlott végrehajtandó börtönbüntetésre ítélése érdekében.