Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor is egyértelműen a Fidesz-KDNP nyerné a voksolást. A szavazatok abszolút többségét szereznék meg a kormánypártok 52 százalékkal, a baloldal jelentős lemaradással lenne második, 43 százalékkal – írja a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésére hivatkozva.

Nem lehet elégedett a parlament tavaszi ülésszakának végén a baloldal a teljesítményével, mivel nem tudta szorosabbá tenni a választási versenyt a Fidesszel. A teljes népességen belül és a biztos szavazó pártválasztók bázisán is hibahatáron belüli elmozdulások voltak csupán április óta, a kormánypárti előny változatlan.

A teljes népességen belül 40-36-ra, a választási eredményhez közelebb eső, biztos szavazó pártválasztók bázisán pedig 52-43-ra vezet a Fidesz-KDNP a baloldal közös listája előtt.

Forrás: Nézőpont Intézet

A Mi Hazánk Mozgalom – amely 3 százalékon áll – és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ugyan reménykedhet, de egyelőre nem érik el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A Nézőpont Intézet kutatásához készített elemzése szerint a kormánypártok stabil vezető pozícióját magyarázhatja a járványkezeléssel való, a kormánypárti táboron túlmutató elégedettség, a Fidesz egysége és kormányképessége, amellyel szemben az ellenzéki pártok ideológiai megosztottsága, a belső konfliktusokat felszínre hozó előválasztása és kormányképes vezetőjének hiánya áll. Az adatok alapján egyértelmű: most vasárnap ismét a Fidesz-KDNP közös lista győzne a parlamenti választáson és Orbán Viktor megalakíthatná ötödik kormányát is. 

Forrás: NÉZŐPONT INTÉZET