Gyurcsányék az egészségügyben is visszahoznák a bukott szocialista múltat

Gyurcsány Ferenc; Horváth Ágnes Személy Közéleti személyiség foglalkozása politikus miniszterelnök miniszter Tárgy műszaki eszköz Cselekvés mozgással kapcsolatos mutat
Miskolc, 2007. július 16. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (j) és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter (k) megtekinti a térségi diagnosztikai és szűrőközpontot az avatási ünnepség után, a miskolci Semmelweis Kórházban. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Egyre újabb és újabb bizonyítékokat szolgáltat a baloldal arra, hogy Gyurcsány Ferenc vezetésével vissza akarják hozni a bukott szocialista múltat. Előbb Gyurcsány Ferenc beszélt arról, hogy a vizitdíj és a napidíj bevezetését ma is helyesnek tartja, vagyis újra bevezetné. László Imre, a DK újbudai polgármestere pedig egy tévéműsorban beszélt arról, hogy be akarják zárni a kórházak felét. Ezeknek a terveknek részese Karácsony Gergely is, aki 2010 előtt, Gyurcsány idején a Miniszterelnöki Hivatal szakértője volt, vagyis aktív szerepet játszott az akkori bukott politikában. 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány egészségügyi szakértője bezáratná a magyar kórházak közel felét

Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak (DK) egészségügyi kabinetvezetője, Újbuda polgármestere, László Imre néhány napja az ATV-ben azt mondta, hogy a baloldal hatalomra kerülése esetén ismételten azt tervezik, hogy

kórházakat zárnak be.

László Imre június 11-én, élő adásban szó szerint ezt mondta:

A Gyurcsány-párt egészségügyi szakértője tehát 60-70 kórházat zárna be a közeli jövőben.

Ha elfogadjuk a kalkulációját, és a terveik szerint megmaradó 90 fekvőbeteg-gyógyintézetet vesszük alapul, akkor ez azt jelenti, hogy

a jelenleg működő kórházak 45 százalékát felszámolná.

Azaz nagyjából minden második kórházra lakatot tenne.

Karácsony Gergely és László Imre Forrás: Ripost

László Imre kórházbezárásokkal kapcsolatos bejelentése kísértetiesen emlékeztet a második Gyurcsány-kormány gyakorlatára.

Gyurcsány Ferenc és akkori egészségügyi minisztere, Molnár Lajos tervei nyomán kidolgoztak egy kórházbezáratási törvényt, amelyet 2006. december 18-án a Fidesz tiltakozása ellenére megszavaztattak a parlamentben. Ennek alapján

5 KÓRHÁZAT KELLETT VOLNA BEZÁRNI, 8-BAN PEDIG MEGSZŰNTETTÉK VOLNA AZ AKTÍV ÁGYAKAT.

A bezárásra ítélt kórházak a következők voltak: a fővárosi Schöpf-Merei Kórház, a Budai MÁV kórház, a borsodi Dialízis Center, a kecskeméti Repülőkórház és a Parádfürdői Állami Kórház. A bezárásra ítélt kórházak listája nemsokára kibővült az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettel (OPNI), amelynek közismert neve Lipótmező volt.

Molnár egyébként 2006. november 17-én – amikor bejelentette, hogy kórházreformot tervez a kormány – azt mondta, hogy

ELÉG HAMAR KIDERÜLT, HOGY NEM MONDOTT IGAZAT.

Az aktív ágyakat a következő kórházakban szűntették volna meg: a bonyhádiban, a kapuváriban, a szikszóiban, a várpalotaiban, a zirciben, a nagykőrösiben, a soproni szanatóriumban, valamint a fővárosi Szent Rókus Kórházban.

A kórházak bezárása ellen 2007 márciusában és áprilisában heves tüntetések robbantak ki, a Fidesz pedig Alkotmányírósághoz is fordult az ügyben, mindhiába. A kórházbezárási törvény az év áprilisában lépett hatályba,

MOLNÁR LAJOS NÉHÁNY NAP MÚLVA PEDIG LEMONDOTT.

Molnár utódja a „vizitdíjas" Horváth Ágnes (SZDSZ) lett.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2007 nyarán a miskolci Semmelweis Kórházban. Mellette Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter, aki később valóságshow-szereplő lett Forrás: MTI/Vajda János

Néhány kórházbezáratást az akkori ellenzék, a szakma és a közvélemény tiltakozásának köszönhetően sikerült megakadályozni, azonban más intézmények nem voltak ilyen szerencsések.

A SCHÖPF-MEREI ÁGOST KÓRHÁZ ÉS ANYAVÉDELMI KÖZPONTOT, AZ ORSZÁGOS PSZICHIÁTRIAI ÉS NEUROLÓGIAI INTÉZETET (LIPÓTMEZŐ) ÉS A SVÁBHEGYI ÁLLAMI GYERMEKGYÓGYINTÉZETET BEZÁRTÁK, TOVÁBBÁ ÖSSZEVONTÁK, ILLETVE LEÉPÍTETTÉK A MARGIT KÓRHÁZAT, A BUDAI GYERMEKKÓRHÁZAT ÉS A JÁNOS KÓRHÁZAT.

VIP-szolgáltatást biztosítana Gyurcsány a gazdagoknak

Gyurcsány Ferenc pártja, a DK áprilisban tette közzé az egészségügyi programját, amely röviden úgy foglalható össze, hogy fizetőssé tennék az egészségügynek egy igen jelentős részét, ennek keretén belül

a gazdagoknak egyfajta VIP-szolgáltatás járna.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Ez igen súlyos diszkriminációhoz vezetne, és egészen biztosan nem működne egy világjárvány idején, hiszen mi történne azokkal, akik nem tudnák a tb-extra csomagot megfizetni?

Gyurcsány és Karácsony visszavezetné a vizitdíjat és a kórházi napidíjat

Az Országgyűlés június 7-i ülésén Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában kiállt az általa korábban bevezetett vizitdíj és a kórházi napidíj mellett. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Gyurcsány felszólalására úgy reagált, hogy

Mivel az előre leosztott szerepeknek megfelelően

a Gyurcsány-show miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, így ebből az következik, hogy kormányra kerülése esetében Karácsony újra bevezetné a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

A Gyurcsány-féle fizetős egészségügyet jelentő vizitdíj, illetve a kórházi napidíj 2007. február 15. és 2008. március 31. között volt érvényben. A Fidesz ugyanis ellenzékből, élve a népszavazási kezdeményezéssel, a vizitdíj és a kórházi napdíj témaköréről két kérdést magában foglaló népszavazást kezdeményezett (a harmadik kérdés a felsőoktatásbeli tandíjak eltörléséről szólt), amelyre 2008. március 9-én került sor.

Ez összességében véve nemcsak a fizetős egészségügyről, hanem a Gyurcsány-kormány politikájáról is szóló népszavazás volt.

A NÉPSZAVAZÁS SIKERESNEK BIZONYULT, ENNEK EREDMÉNYEKÉPPEN GYURCSÁNY - SAJÁT LEMONDÁSA HELYETT - MEGBUKTATTA A VIZITDÍJ ÉS A KÓRHÁZI NAPDÍJ „ARCÁVÁ VÁLT" HORVÁTH ÁGNES MINISZTERT, AZ SZDSZ PEDIG NEM JELÖLT HELYETTE ÚJAT, SŐT, KILÉPETT A KORMÁNYBÓL, BÁR TERMÉSZETESEN TOVÁBBRA IS TÁMOGATTA - KÍVÜLRŐL - GYURCSÁNYT.

Gyurcsány orvosokat akarna letartóztattatni?

Arról, hogy az egészségügyből hogyan vonták ki a forrásokat, Gyurcsány Ferenc egyik egészségügyért felelős minisztere, a már említett Molnár Lajos maga vallott a 2010-ben megjelent, Miért lettem antipatikus? című könyvében.

A MÁSODIK GYURCSÁNY-KORMÁNY 2006-OS MEGALAKULÁSA UTÁN RÖGTÖN NYILVÁNVALÓVÁ VÁLT, HOGY NINCS PÉNZ, EZÉRT MEGSZORÍTÁSOKRÓL KELL DÖNTENI, A LEGNAGYOBB ELVONÁS PEDIG AZ EGÉSZSÉGÜGYET ÉRINTETTE.

A volt egészségügyi miniszter könyvéből kiderült, hogy az eskütétele utáni első személyes találkozóján

GYURCSÁNNYAL NÉHÁNY NŐGYÓGYÁSZ LETARTÓZTATÁSA IS FELVETŐDÖTT ÖTLETKÉNT, HOGY MEGFÉLEMLÍTSÉK AZ ORVOSOKAT, ÉS LETÖRJÉK A MEGSZORÍTÁSOK MIATTI ELLENÁLLÁST.

– fordult Molnárhoz Gyurcsány. „Pár nappal korábban a magyar sajtó is közölte a hírt, hogy szülésért előre kért hálapénz átvételekor a rendőrség letartóztatott egy pozsonyi nőgyógyászt a rendelőjében. Én ezt nem tartottam szükségesnek" – írta Molnár.

VAGYIS: AZ ORVOSOK LETARTÓZTATÁSA GYURCSÁNY ÖTLETE VOLT, HOGY ÍGY FÉLEMLÍTSE MEG ŐKET. AZ IS JÓL LÁTSZIK, HOGY A MINISZTERELNÖK ÉS A MINISZTER ÚGY TÁRGYALT EGYMÁSSAL A LETARTÓZTATÁSOKRÓL, MINTHA EGY JOGÁLLAMBAN EHHEZ NEKIK BÁRMI KÖZÜK LENNE.

Magától értetődően tevődik fel a kérdés, hogy

egész pontosan mit csinált a népszavazás és a kórházbezárások időszakában Karácsony Gergely?

Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely Forrás: Origo

Annak ellenére, hogy a budapesti főpolgármester szándékosan kihagyta ezeket az éveket az önéletrajzából, pontosan lehet tudni, hogy

a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságán tevékenykedett politikai tanácsadóként, magyarán: már akkor is Gyurcsánynak dolgozott, ő volt a főnöke.